Med leder Trond Vernegg i spissen er Riksmålsforbundet i god gang med å få foreninger og lokalt frivillighetsarbeid med i et bredt samarbeid om leselyst. – Stikkordene er lavterskel på grasrota, sier Vernegg.
I et innlegg publisert i mange medier oppfordrer Riksmålsforbundets leder Trond Vernegg kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery til å bruke frivilligheten når regjeringen på nyåret lanserer sin leselyststrategi. «Engasjer de frivillige kreftene i dette!» oppfordret Vernegg.
– Det er grunn til sterk bekymring. Alle undersøkelser viser at barn og ungdom leser mindre. Den utviklingen må snus. Utvikling av leseglede og leselyst er viktig, ikke minst for å ta vare på og fremme norsk språk, poengterer Vernegg.
Engasjert statsminister
Regjeringen Støre varslet allerede i Hurdalsplattformen en leselyststrategi for å få barn og ungdom til å lese. Siden regjeringen tiltrådte, har Kultur- og likestillingsdepartementet sammen med Kunnskapsdepartementet arbeidet med strategien som skal lanseres til våren.
Statsminister Jonas Gahr Støre har selv engasjert seg i arbeidet med å få barn og ungdom til å lese: «Vi lever i et skriftsamfunn, og møter skrift overalt. Å sikre gode leseferdigheter handler om alt fra demokrati til fantasi: Uten gode leseferdigheter er det vanskelig å delta aktivt i samfunnet. Og uten å lese skjønnlitterære tekster, korte eller lange, blir det vanskeligere å utvikle fantasi og leve seg inn i andres liv og tanker,» skriver Gahr Støre i et innlegg i Dagens Næringsliv lørdag 29. juli.
Før sommeren leverte Riksmålsforbundet sammen med i alt 14 organisasjoner et felles innspill til Kultur- og likestillingsdepartementets leselyststrategi. De samme organisasjonene har også samarbeidet om flere arrangementer om leselyst.
«Det er gledelig at så mange organisasjoner kan stå sammen om innspill i en så viktig sak som leselyststrategien,» understreker Vernegg.
Den lokale frivilligheten er nøkkelen
Riksmålsforbundet understreket imidlertid i et separat tillegg i innspillsrunden til departementet at det også er avgjørende å engasjere bredest mulig når det gjelder både miljøer og alder for å fremme leselyst.
«Det er ikke bare det tradisjonelle språk- og litteratur-Norge som påvirker hvor mye vi leser. Mange organisasjoner driver med leksehjelp, lesesirkler, språkhjelp for innvandrere, utdeler litteraturpriser, arrangerer quizer og annet, aktiviteter som engasjerer bredt i alle aldersgrupper og miljøer,» påpeker Trond Vernegg. «Skal den negative leseutviklingen snus, kreves det både ressurser og aktiv handling. Tiden går, og lesemengden avtar med den. Derfor trenger vi handling raskt, og de frivillige organisasjonene må med. Lesning må fremmes gjennom innsats også nedenfra og opp, ikke bare ovenfra og ned,» fortsetter han.
Ressursene finnes, få dem ut til folk!
Riksmålsforbundet har gjennom sommeren kontaktet flere frivillige organisasjoner for å få til et samarbeid om å engasjere det frivillige Norge i leselyststrategien. Det har også vært avholdt flere møter om et mulig opplegg.
– Det trenger ikke være så veldig komplisert, påpeker Vernegg. – Aktører på litteraturområdet har allerede utarbeidet gode og velprøvde opplegg for å få barn og unge til å lese. Det er i stor grad et spørsmål om å nå ut til flest mulig, få ressursene ut i hele landet. Mange som driver med leksehjelp og andre lesestimulerende aktiviteter kjenner ikke til eller har ikke tilgang til disse ressursene. Det må vi gjøre noe med, avslutter han, før han ombestemmer seg og kommer på enda et poeng: –Vi kan alle bidra. Les høyt for barn, barnebarn, nevøer og nieser eller andre som vil leses for. Den som blir lest høy for som barn blir gjerne selv glad i å lese. Mange biblioteker har såkalte leseombud, frivillige som leser høyt for andre. Kontakt biblioteket ditt og hør om også du kan bidra ved å bli leseombud.
Organisasjonene tar felles grep
Disse 14 organisasjonene har kommet med et felles innspill til Kultur- og likestillingsdepartementets leselyststrategi:
Bokhandlerforeningen
Den norske bokklubben
Den norske Forleggerforening
Den norske Forfatterforening
Foreningen !les
Forfatterforbundet
Leser søker bok
Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere
Norsk Barnebokinstitutt
Norsk Bibliotekforening
Norsk Forfattersentrum
Norsk Oversetterforening
Norsk faglitterær forfatter og oversetterforening
Riksmålsforbundet