– Dårlig språk er en tidstyv som samfunnet anslagsvis taper 300 millioner kroner på årlig, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Mandag signerte han en samarbeidsavtale med Universitetet i Oslo som skal fremme klart språk i juristutdanningen, melder tidsskriftet Stat og styring.
Juristspråket har rykte på seg for å være tungrodd og vanskelig tilgjengelig for vanlige folk. Målet med prosjektet er at juristene skal bli flinkere til å bruke et klart språk, og at bevissthet rundt språk skal være en viktig del av juristutdanningen.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) vil ifølge Stat og styring støtte Juridisk fakultet ved UiO med tre millioner kroner årlig frem til 2026. Etter 2026 skal et klart juridisk språk inngå som en integrert del av jusstudiet. Midlene skal blant annet brukes på opprettelsen av et professorat og stipendiatstillinger, som skal bidra til å skape et forskningsmiljø rundt juridisk språk med et tverrfaglig tilsnitt. KMD leder prosjektet, men også Språkrådet, Justis- og beredskapsdepartementet og Kulturdepartementet deltar.
Statsråden beskrev en typisk situasjon hvor offentlig ansatte må bruke tid på telefon på å forklare unødvendig komplisert språk i brev de selv har sendt ut til borgere og næringsliv.
Dette fører til merarbeid og er lite effektivt, sier Sanner. Statsråden mener at det er særlig viktig å ta tak i språket juristene bruker, fordi forvaltningen i alle ledd baserer seg på språket i lover og forskrifter som er skrevet av jurister. Da er det viktig at man tidlig i studietiden blir oppmerksom på betydningen av et klart språk.
Et eksempel Juss-Buss trakk frem, var en klient som hadde fått et brev hvor det sto at «Du er gjort til gjenpart av vedtaket». Denne nokså kryptiske setningen viste seg rett og slett å bety at klienten hadde fått en kopi av vedtaket. Juss-Buss beskrev dette som en rettsikkerhetsutfordring som bidrar til å skape avstand mellom vanlige folk og jurister.
Les mer om saken i Stat og styring og Uniforum.
(Foto på forsiden: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre)
Riksmålsforbundet arbeider for god språkbruk. Bli medlem!