I disse dager sender Riksmålsforbundet ut eksemplarer av «En halvfull forsamling» til alle landets folkebiblioteker. – Trond Verneggs bok er viktig som både språkhistorisk kilde og aktuelt språkpolitisk innlegg, sier nettredaktør og kommunikasjonsleder Stig Michaelsen.
– Undertittelen «40 års skjev gange gjennom norsk språkpolitikk» gjenspeiler at dette er en munter, personlig erindringsbok, og den er til og med rikt illustrert. Selv om dette ikke er en vitenskapelig språkhistoriebok, vil stoffet utvilsomt være en viktig kilde for språkhistorikerne. Likefullt er Vernegg mer opptatt av fremtiden enn fortiden. Boken hører absolutt hjemme i bibliotekhyllene, sier Stig Michaelsen. Han mener at Verneggs bok i tillegg er en underholdende skildring av både det språkpolitiske miljøet, riksmålsbevegelsens indre liv og språkutviklingen de siste tiårene. Som formann i Riksmålsforbundet i 30 år og aktivt medlem i 40 år har Trond Vernegg sittet midt i smørøyet.
Språkpolitisk hamskifte
– Han forteller frispråklig, for ikke å si frisproglig, om alle opplevelsene. Innfallsporten hans var jo nettopp Frisprog, riksmålsbevegelsens avis hvor Vernegg begynte som redaksjonssekretær i 1981. Da skrev han ennå sprog med den største selvfølge – ett av mange eksempler på hvordan rettskrivningen har endret seg siden da, påpeker Michaelsen.
– Riksmålet er nå nærmest identisk med moderat bokmål, den mest utbredte varianten som folk flest oppfatter som «normalt» bokmål. Myndighetene har for lengst gitt opp å tvinge inn radikalt bokmål, samnorsken. Samtidig som det er blitt fred om skriftnormen, er det blitt mer mangfold muntlig – folk snakker dialekt i alle sammenhenger. Nynorsken har et stabilt antall brukere (drøyt 10 prosent) og har fått større vern og fordeler i lover og regler. I boken gir Vernegg en god innføring i denne utviklingen de siste 40 årene. At hver av partene i språkstriden har fått delvis seiere, ser Vernegg som en «våpenhvile» og mulighet til samarbeid. Men det forutsetter at man ikke henger igjen i gårsdagens stridsspørsmål. Norsk står overfor nye trusler, spesielt presset fra engelsk, sier Michaelsen.
Springbrett for arrangementer
For Riksmålsforbundet er det viktig å nå bredt ut med «En halvfull forsamling». På folkebibliotekene vil man nå både leg og lærd. Forfatteren ønsker at boken også kan bli utgangspunkt for arrangementer på bibliotekene om norsk språk og litteratur.
– Vi satser på at Verneggs bok vil bli en «myteknuser». Norsk språkdebatt blir fortsatt tåkelagt av gamle fordommer, ikke minst om Riksmålsforbundet. Denne boken gir en lettlest innføring i hva Riksmålsforbundet står for i dag og hvilke saker vi arbeider for, sier Michaelsen.
Les også: Vi anbefaler «En halvfull forsamling».
Kjøpe «En halvfull forsamling»? Klikk her.