1. I forrige Facebook-quiz spurte vi etter fem ord som brukes til sjøs istedenfor tilsvarende ord vi bruker på land, for eksempel at gulvet blir til dørken. Her kan særlig landkrabbene få bryne seg på ytterligere fem sjøfartsord. Hva heter følgende om bord i båter og på skip:
1A. Rundt vindu
SVAR: VENTIL, KOØYE, (KUØYE) Kommentar: Ventil er sjømannsordet, men vi godkjenner også koøye/kuøye
1B. Bøtte
SVAR: PØS
1C. Knute
SVAR: STIKK, KNOP
1D. Å rygge, gå aktover
SVAR: BAKKE
1E. Kraftig tau
SVAR: TROSSE
2. Prosentfordelingen mellom bokmålselever og nynorskelever i grunnskolen er et viktig barometer for målformenes utbredelse. Nynorsk som hovedmål i grunnskolen hadde et toppår i 1944, men andelen har siden sunket gradvis. Hvor stor prosentandel av landets grunnskoleelever har nynorsk som hovedmål i inneværende skoleår? Her får dere tre svaralternativer.
SVAR: 11,79. Kommentar: Ikke bare prosentandelen har gått ned, men også elevtallet for nynorsk, de siste 20 årene med nesten 15 000 elever. Halvparten av nynorskelevene går over til bokmål når de begynner på videregående. I eksamensåret 2019 hadde 6,8 % av vgs-elevene nynorsk som hovedmål.
3. Skal man skrive gratulerer med dagen eller gratulere med dagen?
SVAR: GRATULERER. Kommentar: Gratulerer med dagen er en kortform av Jeg/vi gratulerer med dagen. I talemålet kan r-en bli mer eller mindre stum, men skriftlig må den iallfall med. At gratulasjonen ofte skrives feil, kan skyldes påvirkning fra den kjente bursdagssangen av Margrethe Munthe, «Hurra for deg». Til slutt i verset tilføyes gjerne «gratulere» for å kunne rime på «… og si meg så hva vil du mere?», men tilføyelsen sto ikke i originalteksten.
4. Noen åpningssetninger i romaner er blitt berømte. Som for eksempel: «Jeg hadde en farm i Afrika ved foten av fjellet Ngong.» I dette tilfellet er det ikke så vanskelig å resonnere seg frem til at setningen er fra «Den afrikanske farm» av Karen Blixen. Her skal vi frem til tre andre kjente åpningssetninger.
Første setning:
«Robert Cohn var i sin tid mellomvektsmester ved universitetet i Princeton.» Vi spør etter både romantittel og forfatternavn.
4A. Boktittel.
SVAR: OG SOLEN GÅR SIN GANG
4B. Forfatter.
SVAR: ERNEST HEMINGWAY
Annen setning: «Han gikk ut av gatedøren og inn i morgenen.»
4C. Boktittel
SVAR: SALME VED REISENS SLUTT
4D. Forfatter
SVAR: ERIK FOSNES HANSEN
Tredje setning: «Nu vil jeg fortelle alt.»
4E. Boktittel.
SVAR: EN FLYKTNING KRYSSER SITT SPOR
4F. Forfatter
SVAR: AKSEL SANDEMOSE
5. Nå skal vi til Sverige og det svenske språk.
5A. Hvilken institusjon er også kjent under kallenavnet «De Aderton»? Her ber vi om navnet slik det staves på svensk.
SVAR: SVENSKA AKADEMIEN
5B. Hva betyr «De Aderton»?
SVAR: DE ATTEN. Kommentar: Svenska Akademien har 18 medlemmer, er kjent som jury for nobelprisen i litteratur og for at det utgir nasjonale ordbøker og normerer det svenske språket.
6. Er man en harstadværing, kommer man fra Harstad. Hva heter en nordmann som kommer fra disse stedene?
6A. Hamar
SVAR: HAMARSING
6B. Flekkefjord
SVAR: FLEKKEFJÆRING
6C. Førde
SVAR: FØRDIANER FJØRDSFJORDING FØRDE (Kommentar: De to sistnevnte er eldre betegnelser, men godkjennes selv om førdianer er det vanlige i dag.)
7. Ord som kohort og r-tall er begreper vi er blitt kjent med under pandemien. Forkortelser har vi også fått. Hva er TISK en forkortelse for?
SVAR: TESTING ISOLERING SMITTESPORING KARANTENE
8. Det internasjonale bokstaveringsalfabetet (også kalt NATO-alfabetet) er nyttig når man skal stave én og én bokstav uten å bli misforstått. De fleste husker A for Alfa og B for Bravo. Husker dere også ordene for disse bokstavene:
8A. G
SVAR: GOLF
8B. L
SVAR: LIMA
8C. T
SVAR: TANGO
9. Nå litt grammatikk. Studer setningen: «Det er en relativ/relativt sikker pengeplassering.»
Hva er riktig i denne setningen – relativ eller relativt eller begge deler?
SVAR: RELATIVT. Kommentar: Relativt er gradsadverb, bestemmer «graden» av adjektivet SIKKER, uttrykker altså hvor sikker pengeplasseringen er. Gradsadverbene er oftest opprinnelige adjektiver, f.eks. moral er et relativt begrep. Når et adjektiv brukes som adverb, får det intetkjønnsform. f.eks. vi spiste godt (måtesadverb), hun er godt voksen (gradsadverb).
10. I dette faste uttrykket spør vi etter det siste ordet: «Å nyte sitt o…»
10A. Hvilket ord på o inngår i uttrykket?
SVAR: Otium
10B. Hvordan uttales ordet? (SKRIV ORDET SLIK DET UTTALES – LYDRETT)
SVAR: OTSIUM
10C. Hva betyr ordet?
SVAR: HVILE FRITID LEDIGGANG.
Kommentar: Otium er latin, og uttrykket «Å nyte sitt otium» blir gjerne brukt om pensjonisttilværelsen. Iblant blir otium blandet sammen med opium. Det er det også noen som nyter, men ikke i dette faste uttrykket.
11. Vi går fra et uttrykk til et ordtak: «Kjærlighet er uten vilje, den faller like gjerne på en 11A som på en 11B.» Her skal dere få et lite vink: Rim.
SVAR 11A: LORT
SVAR 11B: LILJE
Kommentar: Opprinnelig skal ordtakets begynnelse ha vært kjærligheten er en vilje …, hvor vilje har den eldre betydningen ‘begjær’.
12. Rettskrivningen for bokmål har et stort antall valgfrie ordformer som nesten ingen bruker. De henger igjen i bokmålet fra samnorsktiden da riksmål og nynorsk skulle tvinges sammen til ett språk. Til manges forundring kan man på bokmål skrive for eksempel vass-ski istedenfor vannski. Eller en setning som Når mjøla du sist di eiga kake? I preteritum kan ordet mele staves mjøla, mjølte, mjølet, mela, melte eller melet. Når så ordene danner en setning, blir variasjonsmulighetene nærmest uendelige. Som for eksempel i denne setningen: De lavtlønte sykehjemsansatte ble helt utmattet og slukket tørsten med den surnete fløtemelken. Ifølge språkforskere kan denne setningen skrives på X antall måter – og være innenfor bokmålsrettskrivningen. Hvor mange måter? Her for dere tre valgmuligheter:
12A: 9158
12B: 69 252
12C. 221 184
SVAR: 12C. Altså 221 184
Kommentar: (Dette svimlende tallet ble presentert av Helene Uri, Tom Egeland og Finn Iunker i en artikkel som ble slått stort opp i VG i 2017. ) Norge er utvilsomt annerledeslandet også språklig sett. I dansk, svensk, engelsk, tysk eller fransk oversettelse ville vi få én versjon på hvert av språkene.
13. Etter så mye om bokmål og riksmål vil nå nynorsk-deltagere få en lett oppgave. Hva er de vanlige bokmålsordene for løyndom og røyndom:
13A. Løyndom
SVAR: HEMMELIGHET
13B. Røyndom
SVAR: VIRKELIGHET FAKTUM FAKTA KJENSGJERNING SANNHET REALITET
14. Hva er evt. forkortelse for, ifølge gjeldende rettskrivning?
SVAR: ETTER VÅR TIDSREGNING
Kommentar: I offisiell rettskrivning kunne evt. brukes som forkortelse for eventuell(e), eventuelt frem til 1969. Da skulle kun ev. brukes i denne betydningen. Den nye forkortelsen evt. er ment som et religionsnøytralt alternativ til e.Kr. på samme måte som fvt. er et alternativ for f.Kr. Store Norske Leksikon begynte å bruke de nye betegnelsene i 2012 – etter vår tidsregning, vel å merke.
15. Da spanjolene begynte koloniseringen i Amerika, møtte de høykulturer som de etter hvert underla seg og undertrykket. Hva heter urfolket som på denne tiden hadde det mest utviklede skriftspråket i Mellom-Amerika?
SVAR: MAYA(FOLKET)
Kommentar: De spanske erobrerne forbød mayaspråket og brente mayaenes bøker. Dermed gikk kunnskapen om skriftspråket gradvis tapt, men det er senere blitt rekonstruert av forskerne ved å dechiffrere bevarte skriftstykker.
16. Hvilket ord er brukt feil i dette avissitatet: «Til sammen måtte Trump-kampanjen tilbakebetale 10,7 prosent av alle innsamlede midler gjennom donor-plattformen WinRed.»
16A. Hvilket ord er brukt feil?
SVAR: DONOR(-PLATTFORMEN)
16B. Hvilket ord skulle det stått isteden?
SVAR: DONATOR (-PLATTFORMEN)
Kommentar: På engelsk betyr ordet donor både donor og donator. På norsk betegner donor en giver av blod, sæd eller et organ. En donator betegner fortrinnsvis en økonomisk velgjører, men kan også brukes i betydningen donor. Ordet donor kom inn i norsk via engelsk, men begge ordene er fra latin og avledninger av donare – å gi.
17. Det kan skjule seg mye historie i enkeltord. Hvem/hva er onsdag oppkalt etter?
SVAR: ODIN.
Kommentar: I de germanske språkene ble onsdag (av norrøntóðinsdagr‘Odinsdag’) oppkalt etter hovedguden i norrøn mytologi. På gammelengelsk ble Odin kalt Woden, derav Wednesday. I de romanske språkene er onsdag oppkalt etter den romerske guden Merkur. (Uttales Merk:’ur, trykk på annen stavelse.)
18. En ledetråd for kveldens anagram-oppgave er «riksmålspris». Flytt rundt bokstavene i disse tre ordene for å danne ett nytt ord: eng lun plen.
SVAR: GULLPENNEN. Kommentar: Riksmålsprisen Gullpennen hedrer journalister og skribenter som utmerker seg med fremragende bruk av riksmål/moderat bokmål. Juryen legger vekt på nyanserikdom og personlig stil. Årets vinner ble nylig kåret: Sturle Scholz Nærø i Aftenposten.
19. Den bestemte artikkel på arabisk er foranstilt, på samme måte som the på engelsk. Hvilket ord er det på arabisk
SVAR: AL AL-
Kommentar: Den bestemte artikkel al- i for eksempel navnet på TV-kanalen Al Jazeera, som betyr øya eller halvøya, henger med som forstavelse i flere lånord fra arabisk, bl.a. alkove, alkohol, algebra og Alhambra.
20. Det mangeårige radioprogrammet Språkteigen i NRK ble i år erstattet av et program med en annen form. Hva heter det nye radioprogrammet?
SVAR: SPRÅKSNAKK. Kommentar: Det nye programmet ledes av Klaus Sonstad, og sendetiden er utvidet til en time.