1. Hvilket ord ble kåret av Språkrådet til årets nyord i 2019?
SVAR: Klimabrøl
2. Hva kalles en person fra Nøtterøy?
SVAR: Nøttlending
3. Hvilken riksmålsforfatter skrev dette og hva er tittelen? Vi siterer innledningen:
«Det er mange som skriver om det norske Sprog og Retskrivningskomiteen nu om Dagen, Sakligheten og Spirrevippen, Løvland og Anathon Aall, Storingsmænd og Professorer, Redaktører og Aktører. Næsten alle er enige om at vi skal ødelægge Sproget, det er Tempoet i Tingen de strides om. Det er vel ikke mange av dem som har skrevet Sprog, men allesammen har skrevet i hop Bokstaver og Ord, de har med Glans gjort sig forstaat av Menigmænd og Medprofessorer.»
SVAR: Knut Hamsun, Sproget i fare (1918). (2 poeng mulig)
4. Et aktuelt problem i disse dager er vanligvis hålkeføre/holkeføre. Staves hålke med å eller o, eller er begge deler tillatt?
SVAR: Hålke med å er eneste stavemåte i rettskrivningen. Kommentar: Ordet er normert etter etymologien (hål = glatt), og er visstnok det eneste ordet hvor kort og trykksterk å-lyd foran L skrives Å. I Google-søk får likevel holkeføre med o nesten 10 ganger så mange treff som hålkeføre med å. Søker man på hålkeføre med å, spør Google om du mener holkeføre med o.
5. Hvordan bøyes blomsten løvetann og hunderasen dobermann i ubestemt flertall? (2 poeng mulig)
SVAR: løvetanner el. løvetann og dobermanner.
6. Her er et utdrag fra en prisbelønnet og kritikerrost oppvekstroman med en karakteristisk språkføring i deler av boken. Hva heter boken og forfatteren:
«Du veit ikke. Folk behandler meg som fuckings søpla dems. Jeg sverger. Søppel. Det er liksom, fordi jeg vasker biler, dem tenker dem kan si så mye dritt dem vil. Dem kan snakke til meg på sånn frekke måter. Jævla drittfolka der. Jeg er ferdig med den jævla bilvaskinga. Han fuckings albanern kan stikke den svampen opp i den feite ræva si. Jeg fortjener også respekt, skjønner du?»
SVAR: Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, utgitt i 2017. Boken ble både en kritiker- og publikumssuksess og fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris.
7. Løs dette anagrammet: Hest i Rio. Vi er ute etter ett ord.
SVAR: Historie
8. Hva er en molotovcocktail, og hvem var Molotov som den er oppkalt etter? (2 poeng mulig)
SVAR: A) En primitiv håndgranat eller brannbombe (laget av en flaske med brennbar væske og en veke i flasketuten). B) Oppkalt etter den sovjetiske stats- og utenriksministeren Vjatsjeslav Molotov (av finske soldater under vinterkrigen 1939-1940 etter at Molotov hadde beordret bombingen av Helsingfors).
9. Norske skriveregler fastsetter når det skal være punktum i forkortelser. Hva sier reglene om forkortelsene for klokken (kl/kl.) og kroner (kr/kr.) Skal begge ha punktum, ingen ha punktum eller bare én av dem ha punktum? Og i så fall hvilken forkortelse. (2 poeng mulig)
SVAR: Punktum i kl. (klokken), ikke punktum i kr (kroner). Hovedregelen er at det skal være punktum i alle forkortelser unntatt forkortelser for mål, mynt og vekt (cm, 1 kg), kjemiske symboler og initialord (FN, KD).
10. Hvilke ord rimer på øffel?
SVAR: bøffel, duffel, karnøffel (slyngel; kilevink), røffel (skarp irettesettelse), snøffel (frekkas), tøffel, trøffel, shuffle. (8 poeng mulig)
11. Det er seks etymologisk forskjellige ord som skrives rappe (r – a – p – p – e), kanskje flere, men iallfall seks. Hvilke? Angi betydningen av de seks. (6 poeng mulig)
SVAR: snadre (lydord, gåselyd), slå raskt, smekke, skynde (seg), stjele, dekke murvegg med puss, fremføre rap [ræppe].
12. Hva er en femtekolonne? I hvilken konflikt oppstod begrepet? (2 poeng mulig).
SVAR: Gruppe eller personer som driver undergraving i eget land (til fordel for en fremmed makt). Fra den spanske borgerkrigen. Femtekolonnister = overløpere, dobbeltagenter. Først brukt i 1936 om Franco-tilhengere bak republikanernes linjer som hjalp Franco og hans fire kolonner under fremrykningen mot Madrid.
13. I en del faste uttrykk opptrer navnet på en farge. Fyll ut med riktige ord. (5 poeng mulig)
Det er så en kan ergre seg . . .
Det skal du bli . . . for.
Hun ble . . . av misunnelse.
Firmaet så . . . tall.
Han vanker på byens . . . restauranter.
SVAR: grønn, blå, gul/grønn, rød, brun
14. Fra hvilket språk har vi fått ordene algoritme, alkali og alkohol? Hva slags ord eller ledd er al- i disse ordene?
SVAR: Arabisk. Bestemt artikkel.
15. Hva kaller vi det i språkvitenskapen når to lyder bytter plass, som når kross blir til kors og når småbarn kan si f.eks. savle istedenfor salve?
SVAR: Metatese.
16. Hva er en omelette norvégienne?
SVAR: En dessert. Innbakt is med marengs. Den kan se ut som et vinterlandskap og er også kjent som Baked Alaska.
17. Hvem kjenner «alle småfolk i byen»?
Svar: Den lille Ole med paraplyen, dvs. Ole Lukkøye.
18. Fra hvilket århundre er de eldste runer man kjenner til?
SVAR: 200-tallet.
19. Det Norske Akademi for Språk og Litteratur er normeringsinstans for riksmålsrettskrivningen. Det ble stiftet i 1953 til vern om riksmålet og etter mønster av språkakademier i Europa. Hvilket språk har det som regnes som det eldste lingvistiske akademi i verden og hva heter det?
SVAR: Italiensk, Accademia della Crusca, grunnlagt i Firenze i 1583. (2 poeng mulig)
20. Hva er tittelen på sangen hvor disse linjene forekommer, og hvem skrev den? Sangen er kjent under to titler, og vi godkjenner begge.
«Og Skam faae den, som elsker Tvang
Og hader Piger, Viin og Sang!
En Skaal for Dig min kjække Ven,
Og for de norske Piger!»
SVAR: Norges Skaal av Johan Nordahl Brun. Også kjent som For Norge, Kjempers Fødeland. (2 poeng mulig)
21. Hva menes med uttrykket «et pust i sivet» og hvilken dikter stammer det fra?
SVAR: En kortvarig, betydningsløs hendelse. Etter et dikt av den danske dikteren Adam Oehlenschläger: Hvad er vel livet? Et pust i sivet, som synker ned. (2 poeng mulig)
22. Hvorfor heter klaverinstrumentet med liggende strenger flygel, og hvilket språk kommer ordet fra?
SVAR: Instrumentet har – sett ovenfra – form som en vinge, som på tysk heter Flügel. (2 poeng mulig)
23. Er den noen forskjell på det norske og det danske alfabetet?
SVAR: Nei, det kalles ofte det dansk-norske alfabet og har 29 bokstaver.
24. Hvilken forfatter ble kjent for uttalelsen «Ryktet om min død er sterkt overdrevet»?
SVAR: Mark Twain. Kommentar: Det fantes «fake news» også i gamle dager. Under et opphold i England i 1896 oppstod det et rykte i USA at han var alvorlig syk, kanskje død. Da en korrespondent oppsøkte ham, ble han sitert med denne kommentaren.
25. Hvilken by blir hyllet i denne sangen, og hvem skrev den?
«Der har eg det som fisken i vannet. Vått og kaldt, og breiflabb overalt».
SVAR: Bergen, skrevet av Knutsen og Ludvigsen (2 poeng mulig)
26. Hva er en salomonisk dom?
SVAR: En klok og rettferdig avgjørelse av et vanskelig stridsspørsmål. Etter Bibelens kong Salomo, kjent for sin visdom.
27. Hva er dagens betegnelse for det som før kaltes et «samvittighetsekteskap»?
SVAR: Samboerskap
28. Vinneren av Riksmålsforbundets litteraturpris i 2018 hadde tidligere vunnet prisen for beste barne- og ungdomsroman. Hvem var dette, og hva het romanen han sist ble tildelt pris for? (2 poeng mulig)
SVAR: Simon Stranger, Leksikon om lys og mørke.
29. Hvilke er de seks vanligste modalverbene eller modale hjelpeverbene? 1 poeng for hvert verb (6 mulige).
SVAR: burde, kunne, måtte, skulle, ville, tore.
30. En viss italienske forrett er blitt populær hos oss. Ordet staves b-r-u-s-c-h-e-t-t-a. Skal det uttales brusje’t:a eller bruske’t:a – altså med sj-lyd eller k-lyd?
SVAR: bruske’t:a.