1. I dag er forkortelsen SMS mest kjent i betydningen tekstmelding. Men den var vanlig i Norge for noen tiår siden i en annen betydning. Hva var det forkortelse for da? Og her er det viktig at alle tre ordene for forkortelsen er med.
SVAR: Sparing med skattefradrag. SMS var en norsk spareordning mellom 1975 og 1992.
2. Hva het gjenstanden som ble nøkkelen til å tyde de egyptiske hieroglyfene?
SVAR: Rosettastenen fra 196 f. Kr. Den var en stenstøtte som ble funnet under Napoleons felttog i 1799. Etter at Lord Nelson beseiret Napoleon, havnet den i British Museum. Inskripsjonen hadde trespråklig tekst, og ved hjelp av den greske teksten lyktes til slutt franskmannen Jean-Francois Champollion å tyde hele den egyptiske teksten. Slik ble den nøkkelen til kunnskapen om oldtidens Egypt.
3. Anagram-oppgave: Kom frem til tittelen på en årlig aktivitet i Riksmålsforbundet ved å rokere på bokstavene: PILSNER TYTER.
SVAR: LYTTERPRISEN. Riksmålsforbundet deler hvert år ut de tre medieprisene Lytterprisen, TV-prisen og Gullpennen, pluss Litteraturprisen og Barne- og ungdomsbokprisen.
4. Her er vi ute etter et ordtak som muligens er aktuelt i disse tider. Fullfør setningen: «Nød lærer …»
SVAR: … naken kvinne å spinne.
5. Ordet korona kommer fra latin, corona. Hva er den latinske betydningen?
SVAR: Krans eller krone. Innen astronomien brukes korona om lyskransen rundt solen som er synlig bare ved full solformørkelse.
6. «Nu skal nå hete no,» lød en avisoverskrift om bokmål i forbindelse med en rettskrivningsreform.
6A. Hvilket år kom denne reformen, som omfattet både bokmål og nynorsk? SVAR: 1941
6B. Hva het hovedmannen bak reformen? SVAR: Gudbrand Lunde, Nasjonal samlings kulturminister. Rettskrivningen av 1941 ble kjent som «nazi-reformen». NS var for sammensmeltning mellom bokmål og nynorsk, men ikke på den måten 1938-rettskrivningen la opp til. Målet var det NS kalte et «høynorsk, høvisk mål» med sterkere norrønt preg.
7. I dag tenker folk flest på påskeuken som uken mellom palmesøndag og påskedag. I den kirkelige tradisjonen er påskeuken egentlig den uken som begynner med første påskedag. Men kirken har også en annen tradisjonell betegnelse for det vi i dag kaller påskeuken, altså tidsrommet fra palmesøndag til og med påskeaften. Hvilken betegnelse er det?
SVAR: Den stille uke (de mindre vanlige variantene Den store uke og Den hellige uke kan også godtas). Opphavet til betegnelsen er at klokkeklang, musikk og andre gledestegn var borte fra gudstjenesten, og det skulle være stille inne og ute.
8. Nevn et annet ord for imperativform. SVAR: Bydeform
9. Foreningen Fri har vanligvis LHBT som forkortelse for betegnelsen av hvilke grupper FRI jobber for. Det har blitt vanlig å legge til ytterligere to bokstaver til betegnelsen. Hva er den seks bokstaver lange forkortelsen som nå blir brukt, og det starter altså med LHBT. SVAR: LHBTIQ (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, intersex/interkjønn og queerpersoner).
10. De skandinaviske språkene har en rekke falske venner – dvs. like ord som har forskjellig betydning på de respektive språkene. Hva betyr for eksempel ordet grine på dansk?
SVAR: Å le. En grinebider er dermed en person som har lett for å le.
11. Helene Uri og Kristin Storrusten startet tidligere i år en podkast om språk.
11A. Hva heter den? SVAR: Språktalk
11B. Hvem står bak podkasten? SVAR: Aftenposten
12. Vi har fire muligheter for svar i dette spørsmålet. Hva kalles setningsleddet meg i setningen Det er meg en stor glede?
SVAR: Indirekte objekt, hensynsledd, omsynsledd eller biobjekt.
13. Hvilket treffende uttrykk fra matverdenen bruker folk flest i stedet for den språkvitenskapelige betegnelsen pleonasme?
SVAR: Smør på flesk. Typisk pleonasme: En rund sirkel, en rytter til hest.
14. Hvilket kjent norsk sted som ble anlagt i 1905 er oppkalt etter en amerikaner?
SVAR: Longyearbyen. Stedet ble anlagt i 1905 av det amerikanske selskapet Arctic Coal Company og oppkalt etter selskapets stifter John Munroe Longyear (Longyear City).
15A. Mellom hvilke to norske byer går den østlige skarregrensen? SVAR: Risør og Tvedestrand.
15B. Hva heter det lille stedet som begynner på S midt mellom byene der denne grensen går? SVAR: Songe
16. Hva er den medisinske betegnelsen på språksenteret i hjernen der taleevnen sitter?
SVAR: Brocas senter / område. Oppkalt etter den franske legen Paul Broca (1824-80). Senteret befinner seg i den nederste delen av pannelappen i den dominerende hjernehalvdelen (på venstre side hos høyrehendte og de fleste venstrehendte, og på høyre side hos en del venstrehendte).
17. Dagens moderne riksmål bygger på en lang og rik litterær tradisjon med mesterverk i verdensklasse. De tre norske forfatterne som har mottatt Nobels litteraturpris, skrev alle på riksmål.
17A. Hvem var den første norske forfatteren som mottok Nobels litteraturpris? SVAR: Bjørnstjerne Bjørnson
17B. Hvem var den andre? SVAR: Knut Hamsun
17C. Hvem var den siste? SVAR: Sigrud Undset
18A. Hvilket ord i moderne norsk kalles det resiproke pronomen eller gjensidig pronomen? SVAR: Hverandre
18B. I eldre litteratur var det vanlig med enda et resiprokt pronomen – et ord som i dag lyder alderdommelig. Hvilket ord? SVAR: Hinannen / hinanden
19. Innen gastronomien har norsk lånt mange ord fra fransk, f.eks. béchamel. Nevn en annen vanlig betegnelse vi har på norsk.
SVAR: Hvit saus / grunnsaus. Opphavet er etternavnet til den franske kong Ludvig XIVs hushovmester marki Louis de Béchamel.
20. Politiske partier endrer sine slagord jevnlig. Hvilke partier har de følgende slagordene:
20A. Sterkere fellesskap. SVAR: Arbeiderpartiet
20B. Vi tror på Norge. SVAR: Høyre
20C. Nær folk i hele Norge. SVAR: Senterpartiet
20D. Sammen for et varmere samfunn. SVAR: Kristelig folkeparti
20E. På lag med framtida. SVAR: Venstre