Det meste av det som statistikkføres som nynorsk i NRK, er egentlig dialekt. Normert nynorsk talespråk i NRK er snart utryddet.
Det sliter i min lojalitet, for NRK er min gamle arbeidsplass. Det må allikevel sies: Statistikken om språket i NRK lyver.
Løgnen er at målet, 25 % nynorsk, ifølge NRKs årsrapport 2018, ble nådd av en rekke kanaler: NRK 1 (29 %), NRK 2 (26 %), P1 (30 %). Noen kanaler var ikke så flinke, men samlet nådde institusjonen opp i hele 24 %. Men statistikken lyver. Sannheten er at det aldri har vært mindre nynorsk i NRK enn nå. Nynorsk er, akkurat som bokmål/riksmål, et normert standardspråk. Det høres nå bare hos noen få medarbeidere som er lojale mot de språkreglene som myndighetene står bak. F.eks. at Dagsrevyen og Dagsnytt er påbudt normert tale.
En kulturell ulykke
Det vi hører mer og mer er dialekter, sosiolekter og idiolekter: altså talespråk som enten er karakteristisk for et mindre geografisk område, eller en sosial gruppe eller bare for en bestemt person (som gjerne blander det ene og det andre). Normert nynorsk talespråk i NRK er snart utryddet. Det er ingen bragd. Det er en kulturell ulykke. Et språk som aldri høres, men bare lever som et bokspråk, har dystre fremtidsutsikter. Hvorfor blir barn så tidlig gode i engelsk? Antagelig fordi de stadig hører det. Hvorfor er elever så dårlige i nynorsk de fleste steder i landet? Antagelig fordi de aldri hører det.
Vurderingsanarki
Det er ikke alltid vi er enig med tidligere språkdirektør Sylfest Lomheim. Men i dette spørsmålet er vi det. I Klassekampen 21. august avslører han statistikk-jukset i NRK. Kort fortalt er føringen av NRKs språkstatstikk satt ut til et firma som neppe har tilstrekkelig filologisk kompetanse til å vurdere og avgjøre hva som er dialekt og hva som er nynorsk. Ikke alle programmer blir målbestemt slik som tidligere, bare et statistisk utvalg. Dertil kommer den gamle og tilslørende ordningen at alt som kvalifiseres som dialekt, blir delt i to: 50 % regnes som bokmål, 50 % regnes som nynorsk. Med andre ord: selv om det aldri ble snakket nynorsk i det hele tatt i NRK, ville det være mer enn nok tale til å fylle nynorsk-kvoten.
Lomheim kaller det vurderingsanarki. For å si det litt penere enn overskriften: Slik statistikkføring skjuler sannheten.