Talene var både tankevekkende og lattervekkende da Riksmålsforbundet delte ut årets mediepriser til nyhetsanker Sturla Dyregrov i TV2, sportskommentator Olav Traaen i NRK og aviskommentator Egon Holstad i iTromsø og VG.
De tre medieprofilene fikk henholdsvis TV-prisen, Lytterprisen og Gullpennen under prisoverrekkelsen i Oslo Militære Samfund 28. april. I år kommer prisvinnerne fra hver sin landsdel, Vestlandet, Østlandet og Nord-Norge.
– I dag skal vi feire språkgleden. Gjennom medieprisene vil vi inspirere til fremragende bruk av morsmålet vårt, sa Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg under prisutdelingen i Oslo.
Ramsalt nordnorsk formuleringskunst
Den gjeve Gullpennen gikk for første gang til en skribent i Nord-Norge, ifølge juryen «en småfrekk enfant terrible med glimt i øyet og krutt i pennen.» – Egon Holstad byr på ramsalt nordnorsk formuleringskunst – på velklingende riksmål, sa juryleder Tom Egeland om vinneren i iTromsø og VG. – Da juryen ringte, trodde jeg først det var en rar, morbid spøk, sa prisvinneren, men ble desto mer glad og stolt da prisen var et faktum.
Et verbalt fyrverkeri
Lytterprisvinner Olav Traaen fra NRK Radiosporten er særlig kjent som fotballkommentator og høstet lignende lovord for sin verbal-akrobatikk. Et fyrverkeri av en sportsreporter, mener juryen. – Det kreves musikalitet og rytmefølelse å orkestrere lydbilder på denne måten. Slik treffer Olav Traaen sine lyttere både i magen, hjertet og hodet, sa Anne Cathrine Straume i Lytterprisjuryen. Prisvinneren selv fortalte at å bli fotballkommentator, var guttedrømmen som gikk i oppfyllelse. – Jeg leste boken om Bjørge Lillelien i filler, sa Traaen.
Vil snakke så alle kan forstå
Nyhetssendinger har derimot andre språklige premisser enn sportssendinger. – Selv om det koker rundt ham, snakker Sturla Dyregrov i TV2-nyhetene jevnt og rolig, i godt komponerte setninger, sa juryleder Hans Rossiné. Med sitt bergenske talemål og et korrekt moderat bokmål formidler Dyregrov kompliserte forhold på en måte som alle kan forstå, mener juryen. Nettopp det er viktig for Dyregrov. – Jeg er ikke opptatt av å briljere med språket, men å inkludere alle seerne, sa TV-prisvinneren.
Riksmålsforbundets mediepriser deles ut hvert år for fremragende bruk av riksmål/moderat bokmål. Den eldste av prisene er Lytterprisen, som ble utdelt for første gang i 1960.