Riksmålsforbundet gir Litteraturprisen 2017 til Ingvild Burkey for boken Et underlig redskap og hedrer den folkekjære forfatteren Frid Ingulstad med en egen ærespris.
De to prisvinnerne bruker på hver sin måte språket fremragende, mener juryen.
– Ingvild Burkey er en kunnskapsrik, hyperobservant og språklig suveren forfatter med en frapperende originalitet i tanke og uttrykksmåte. Hun er i en egen divisjon og en selvskreven vinner av Riksmålsprisen, sier juryformann Per Qvale.
Riksmålsforbundet har gitt sin litteraturpris til norske forfattere i 60 år. I år utdeler Riksmålsforbundet dessuten en egen ærespris. Den går til Frid Ingulstad for hennes forfatterskap på fremragende riksmål. Den folkekjære forfatteren er særlig kjent for serien Sønnavind og har skrevet 216 bøker og solgt over 10 millioner eksemplarer. – Frid Ingulstad skriver knakende godt og har gjort en storslagen innsats for god språkbruk, mener juryen.
Prisoverrekkelsene vil finne sted på Sandefjord biblioteket 11. november under Litteraturuka i Vestfold.
Les hva juryen sier om litteraturprisen til Ingvild Burkey:
”I sitt kresne forfatterskap presenterer Ingvild Burkey i år 279 sider med sjangeroverskridende tekster med den toneangivende tittelen Et underlig redskap (Forlaget Oktober). De sterkt varierende fortellingene varierer mellom det hyperrealistiske og det fabulerende, de kan være abrupte og gåtefulle, ofte rå og hjerteskjærende. Alltid med overraskende vinklinger og innfall. Og alltid med et inntrengende alvor. Dette er et erkjennelsesprosjekt, nakent omflakkede, men med en suveren språklig beherskelse som kompass.
Ingvild Burkey er en oppfinnsom, kunnskapsrik, hyperobservant forfatter med en frapperende originalitet i tanke og uttrykksmåte. Ikke bare er hun en selvskreven vinner av Riksmålsprisen, hun er en forfatter på Nobelprisnivå.»
Les hva juryen sier om æresprisen til Frid Ingulstad:
For første gang vil Riksmålsforbundet utdele en egen ærespris for et særdeles fortjent forfatterskap på fremragende riksmål. Prisen går til Frid Ingulstad. Hun har skrevet 216 bøker – foreløpig! Historiske romaner, barnebøker, faktabøker for barn og ikke minst serieromaner. Mest kjent er vel historien om Elise i serien Sønnavind, som er kommet opp i 80 bøker i formidable opplag.
I 2015 utga hun romanen Betzy. Fortellingen om en norsk foregangskvinne, basert på Betzy Kjelsbergs selvbiografi. Det er en forrykende roman om kvinnesakspionerens opprør og intense, sosiale engasjement og om vanskelighetene med å forene det sosiale arbeidet med ekteskap og morsrollen. Boken er et myldrende detaljrikt tidsbilde fra Kristiania, basert på solide historiske kunnskaper.
Hennes mest kjente enkeltbøker er Munken (1991), om gjenferdet i Nidarosdomen, og Mannemakt og mørkemakter (1995), en roman fra Jæren på 1600-tallet.
Frid Ingulstad har solgt over ti millioner bøker. Enda mer imponerende er den leseglede og leselyst hun har skapt og skaper. Hun er folkets forfatter; det er utrolig mange her i landet som til enhver tid tørster etter neste bok fra Frid Ingulstad.
Riksmålsforbundet arbeider for god språkbruk. Den som leser mye blir gjerne glad i språk og språkbevisst. Frid Ingulstad skriver knakende godt; gjennom sine bøker har hun gjort en storslagen innsats for god språkbruk. Og hun møter sine lesere med et stort hjerte, med en vennlighet som får oss til å hige etter mer.