«Hvorfor har dere salgsplakater på engelsk?» Det spørsmålet har Edith Skoog stilt i butikker langs Karl Johans gate i Oslo.
– Jeg fikk mange slags svar, men de fleste var egentlig enig i at de burde bruke norsk, fortalte Skoog til de fremmøtte på Riksmålsforbundets sommerfest onsdag kveld.
Den iherdige språkaktivisten fikk applaus for sine fremstøt, som har båret frukter på flere måter.
– Iallfall én butikk – Tanum bokhandel – tok senere bort engelsken, og ansatte i andre forretninger ville bringe saken videre, sa Skoog. Hun synes det er galt at vårt eget språk blir fortrengt selv på Oslos hovedgate, og det er viktig at synderne får høre det. – Som en av «fotfolket» i Riksmålsforbundet er dette en måte jeg kan bidra aktivt på, sa hun.
Viktig å protestere
Riktignok er det vanligvis ikke butikkpersonalet som tyr til engelsk tekst i kampanjemateriellet, men markedsavdelinger i store butikkjeder, reklamebyråer og PR-folk. Desto viktigere er det at mange nok protesterer, så budskapet når frem, mente Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg, som roste Edith Skoogs fremstøt i hverdagen for språket.
– Vi burde alle gjøre det samme; gå inn i butikker som skriver på engelsk og kreve norsk, sa Vernegg til de vel 40 gjestene som deltok på sommerfesten for medlemmer og venner av Riksmålsforbundet. I sitt innlegg fremhevet han at Riksmålsforbundet seiler i god medvind med stor aktivitet og mange innmeldinger, samt at det skjer mye i norsk språkpolitikk for tiden med både språklov, språkmelding og kulturmelding underveis. Det gjelder å henge med, og Vernegg manet til innsats og ikke minst medlemsverving. – Vi trenger enda flere, så gå ut og bli mange!