Det er iallfall én ting Riksmålsforbundets mangeårige formann Trond Vernegg er like lidenskapelig opptatt av som språksaken, og det er krigshistorien. Nå har han utgitt enda en spenningsroman med nazismen og 2. verdenskrig som bakteppe.
– Denne historiske thrilleren ble mer aktuell enn jeg trodde. Det er skremmende likheter mellom det som skjedde i Tyskland og Europa på 1930-tallet, og det vi ser i dag, sa Trond Vernegg under en paneldebatt mandag om Dødelig finale, den tredje boken i hans trilogi som også består av Forbindelsene og Granatsjokk.
Nazistisk konspirasjon
Selv om det er forskjeller, påpekte forfatteren eksempler på slående paralleller. – I 1932 fikk Adolf Hitlers parti NSDAP 50 prosent av stemmene i byen Weimar. 85 år senere, i 2017, oppnådde det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland 23 prosent samme sted. De siste meningsmålingene i Tyskland gir partiet større oppslutning enn sosialdemokratene, påpekte Vernegg. De to valgdagene danner rammen om en spenningsroman som spenner over tre generasjoner og handler om et utspekulert komplott for å gjenopplive nazismen.
Desto mer relevant var diktet som Lise Fjeldstad trollbandt de nærmere 100 fremmøtte med under lanseringen; «Du må ikke sove» fra 1937 av Arnulf Øverland. Det slutter slik: ”Jeg tenkte: Nu er det noget som hender. Vår tid er forbi – Europa brenner!”
Trond Vernegg har gjennom hele sitt voksne liv studert krigshistorien. Fortellingen i Dødelig finale er oppdiktet, men den historiske rammen er autentisk. I boken går Vernegg i dybden på nettopp de faktorene som brakte Hitler til makten. Han reiser kritiske spørsmål om etterkrigsoppgjøret; blant annet hvordan høytstående nazister senere fikk ledende stillinger, hvordan krigsforbrytere unnslapp sågar med Vatikanets hjelp og hvordan mye av den nazistiske mentaliteten levde videre både i Øst- og Vest-Tyskland. At det er en farlig situasjon i dagens Tyskland og Europa, fikk forfatteren bekreftet av paneldeltagerne; Bjørn Tore Godal, tidligere utenriksminister og forhenværende ambassadør i Berlin, Stiftelsen Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås og høyesterettsadvokat Cato Schiøtz.
Historiske paralleller
– Dødelig finale er en engasjerende fortelling innenfor en overbevisende historisk ramme, sa Bjørn Tore Godal. Han påpekte at selv om Tyskland i etterkrigstiden har hatt ansvarlige politikere, har det vært mye ulmende misnøye som har dannet grobunn for høyrepopulisme. Cato Schiøtz mente at konspirasjonen mellom gammelnazister i romanen kunne tenkes i Tyskland, om enn ikke i Norge. – Etter krigen gikk mange nazister inn i ledende stillinger i den tyske sentraladministrasjonen og styrte utover på 50- og 60-tallet, sa Schiøtz. Knut Olav Åmås mente at det er mye å lære av de historiske parallellene i Verneggs roman. – Det er en kløft mellom politikere og folk, og mellom medier og folk, sa Åmås, som nevnte eksempler på hvordan nasjonalisme gir autoritære ledere oppslutning. – De fleste oppfatter trygghet som viktigere enn frihet, derfor blir demokratiet skjørt, sa Åmås.
Men Dødelig finale inneholder også en kjærlighetshistorie. Siden hovedpersonene i trilogien er homofile, er romanen dessuten en sterk fortelling om hvordan deres hemmelige kjærlighetsliv medførte livsfare.
(Foto: Stig Michaelsen)