Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg mante stortingsrepresentantene til å sette språk mye høyere på den politiske dagsorden. – Språket er i fare, sa Vernegg da han og viseformann Marit Strand møtte i åpen høring.
Klikk på lenken for å se opptaket fra Stortingets videoarkiv. Nedenfor kan du lese en oppsummering av innlegget som Riksmålsforbundet fremførte.
Kulturdepartementet foreslo i 2016 å flytte saksbehandlingen av søknader og bevilgningskompetansen for språksaker til Språkrådet. En enstemmig familie- og kulturkomité innstilte på at bevilgningskompetansen skulle forbli i Stortinget, og Stortinget sluttet seg til dette.
Departementet flyttet allikevel saksbehandlingen til Språkrådet. Språket er vår identitet og vårt viktigste felleseie, og både saksbehandling og bevilgningsmyndighet bør ligge på høyest mulig nivå. Det er også prinsipielt uheldig at en av aktørene – selv om denne er statlig – saksbehandler andres søknader om midler, cfr. årets forslag fra departementet om ordboksbevilgninger (Bokmåls- og Nynorskordboka, Norsk Ordbok, NAOB, BRO). Bevilgningsmyndigheten må ligge i Stortinget, saksbehandlingen i Kulturdepartementet.
Språkrådet publiserte like før valget sin store tilstandsrapport om språksituasjonen. Rapporten gir grunnlag for å rope varsko. Norsk språk er under press; det er i fare. På enkelte arbeidsplasser kan de ansatte ikke kommunisere på ett språk; dette medfører en sikkerhetsrisiko. Mange viktige standarder i næringslivet er ikke oversatt til norsk. Engelsk fortrenger norsk som undervisningsfag i enkelte studier og fag. Noen steder er det en overhengende fare for at norsk går helt ut som fagspråk. Det norskspråklige kulturtilbudet til barn er svært begrenset i nettbaserte medier. I barne- og ungdomslitteraturen utgis nesten ikke fagbøker for gutter.
Språket er en viktig norsk verdi; det norskeste av alt. Norskere enn til og med ski. Språkarbeidet må styrkes, bevilgningene må økes dramatisk. De frivillige organisasjonene – uansett målform – spiller en viktig rolle i å verne språket. Vi står i fare for å miste språket vårt, ord for ord. Vedlegg, kronikk: Liker du Norwenglish?
To store ordboksverk er nylig fullført: Norsk ordbok for nynorsk og NAOB – Akademiets store ordbok for riksmål/bokmål. Det har krevet store ressurser å bringe disse frem. Vi skal være stolte av å ha to slike ordboksverk. Men en ordbok blir aldri ferdig. Språket utvikler og endrer seg, hver eneste dag. Det er skandaløst om det ikke bevilges penger til å vedlikeholde disse to ordbøkene fremover; det må en årlig bevilgning til. Det er skandaløst om Norsk ordbok ikke digitaliseres og om NAOB ikke kommer på papir. Det er dårlig økonomi og galimatias å bygge huset ferdig, og så ikke vedlike holde det. Kulturdepartementet foreslår i år midler til oppdatering av Bokmåls- og Nynorskordboka. De har ikke vært oppdatert på 30 år. Det er riktig og viktig at dette gjøres. Men de to store, nasjonale ordboksverkene må ikke sultes ihjel.