Hva kalles en person fra Hamar? Hvorfor heter det «Blåmandag»? Dette var blant spørsmålene som vakte både munter stemning og konkurranseinstinkt da quizmaster Bjørgulv Vinje Borgundvaag loste lagene gjennom enda en vellykket spørrekonkurranse om språklige emner.
Hvis du ikke fikk deltatt i Riksmålsforbundets siste quiz for i år, får du en ny sjanse her. Lagene på quizaftenen kunne bestå av inntil fem medlemmer, så du har lov til å spørre andre om du står fast der du sitter i sofakroken. Riktige svar finner du i fasiten. Lykke til!
- Hva kalles tallord som første, andre, tredje etc? Vi tenker her på den tradisjonelle betegnelsen, ikke gramatikkens siste skrik.
- Nylig kom boken «Tor i ord» ut, et festskrift til quiz-overdommer Tor Guttu. Et av bidragene er fra forfatteren Erik Fosnes Hansen, som beskriver den vanskelige prosessen det er å velge ord når man skal skrive noe. Nå vil vi vite hvilken av disse forfatterne som hadde størst ordforråd. Ranger Shakespeare, Hamsun og Wergeland etter hvor mange forskjellige ord de totalt brukte i sine verk.
- Hva kalles en person fra Hamar?
- Da Ivar Aasen samlet inn dialekter utelot han Oslo og byer i Oslo området, fordi han mente språket der var forurenset. Men hvor ble Ivar Asen født? Vi skal ha navnet på kommunen.
- Vi skal igjen ha en anagram-oppgave, altså det å bytte om bokstavene i et ord slik at de danner et nytt ord. Kama Sutra er et anagram for Austmarka – eller omvendt. Hvem skjuler seg bak anagrammet «Slitsomme EF-hyl». Vi kan si så mye som at det for språkinteresserte nordmenn bør være en kjent person, vedkommende er fremdeles aktiv i dagspressen, særlig Klassekampen.
- Hva betyr uttrykket «fra arilds tid»?
- Hva er en alternativ språklig term for binde-s? Jeg kan si så mye som at svaret peker mot murernes verden.
- Et palindrom er et ord som leses og staves likt forlengs og baklengs, f.eks. navnet Otto. Jo flere bokstaver/lyder et ord har, jo vanskeligere er det å tenke seg det som et palindrom. Hvor mange bokstaver er det i ordet man regner som det lengste norske palindromet? Vi ser bort fra fremmedord, sammensetninger (som returruter) og flerordsuttrykk (som vulgarismen Agnes i kippsko, hvor det riktignok bare dreier seg om lyder og hvor bindevokalen -e- mangler; det må være trøndersk). HINT: Ordet slutter på -er.
- Lørdag 11. november delte Riksmålsforbundets litteraturpris for første gang også ut en ærespris. Hvem fikk den?
- I en tidligere Riksmålsquiz ble det spurt om det kunstige verdensspråket esperanto, som oppstod rundt år 1900. Men hva heter det kunstige språket som har hatt nest størst suksess? Det ble laget av den katolske presten Johann Martin Schleyer fra Baden i 1879, i Norge hadde språket klubber ihvertfall i Kristiania, Bergen og Trondheim, og Bjørnstjerne Bjørnson deltok på en middag arrangert av språkets tilhengere i København.
- Albert Åberg heter ikke Albert i bøkene på originalspråket, altså svensk. Grunnen til at det originale fornavnet, Alfons er blitt til Albert på norsk, er sannsynligvis at Alfons på norsk har en betydning som kanskje ikke er så passende for barnebøker, hvilken betydning er det Alfons kan ha på norsk?
- Hvilke er de tre siste bokstavene i det svenske alfabetet? Ett poeng for rett svar, og ett poeng til for riktig rekkefølge!
- Hvilke av følgende bokstaver er plosiver: A, B, C, D og E?
- Hva vil en ung sørlending når han/hun ønsker «å ronse»?
- Hvorfor heter det «Blåmandag»?
- Hvilket språkbegrep brukes om overgang fra vokalen Y til vokalen I? En slik over gang har skjedd i flere norske dialekter, for eksempel i Solør og i Romsdalen.
- Det, er og og er blant de mest brukte ordene på norsk. Hvis vi regner de 20 mest brukte norske ordene, er det bare ett som består av flere enn tre bokstaver, hvilket er det? Svaret er ikke så vanskelig som du tror.
- Vi skal frem til et ord på åtte bokstaver. Fullfør ordtaket «Splitte mine…»
- Hva kalles verbformen som ordene «spørrende» og «svarende» står i? Svaret har to ord.
- Hva står forkortelsen SMS for?
- Dari er en slags dialekt av farsi (persisk). I hvilket land er dari det vanligste språket?
- Hvilket norsk lengdemål ble tidligere brukt om noe som var om lag 63 centimenter langt?
- Hvilket begrep kan defineres som «… en systematisk beskrivelse av hvordan et språk er bygget opp når det gjelder lydsystem, bøynings- og orddannelsessystem, setningslære og betydningslære.»?
- Kristne avslutter gjerne en bønn med ordet «amen». Hva betyr egentlig «amen»?
- Hva er indirekte objekt i setningen «Quizmaster ga deltagerne ros for god innsats»?
- Lørdag 11. november ble Riksmålsforbundets litteraturpris utdelt. For hvilken gang skjedde det?
- Det olympiske motto siteres gjerne på latin: citius, altius, fortius. Men hvordan lyder mottoet på norsk?
- Ved fjorårets Riksmålsquizer deltok et lag som kalte seg «Nogen i gym». De fleste her som ikke er helt unge, kan ha fått karakteren «Nogen» en eller gang – eller som det egentlig het: «Nogenlunde tilfredsstillende». Men så var det pronomenet «nogen» – det som nå heter «noen» – når gikk det ut av offisiell rettskrivning? Dersom man vet hvilket år karakteren Nogen, og bokstavkarakterene var i bruk i ungdomsskolen, gis det også ett poeng. Her er slingringsmonnet bare ett år hver vei.
- Hvis vi reiser fra Lillehammer oppover Gudbrandsdalen, hvor langt må vi reise før vi hører formen «oss» som subjekt – altså at folk sier «hær ha oss de gått» og ikke «hær ha vi de gått»?Både kommunenavnet og avstanden i kilometer fra Lillehammer godtas som svar.
- På Jernbanetorget møter du en 4,5 meter lang bronsetiger laget av billedhuggeren Elena Engelsen. Den er en gave fra Eiendomsspar og Christian Ringnes til Oslos 1000-årsjubileum i år 2000. Oslo ønsket seg da en tiger, og det fikk de. Men hvor kommer navnet Tigerstaden fra?Svarene finner du i fasiten.
Og her kan du melde deg inn i Riksmålsforbundet!