I forberedelsene til norskeksamen har tusenvis av elever på videregående hatt nytte av Riksmålsforbundets nettmøte de tre siste årene. Eksamenschatten er en av mange språktjenester forbundet tilbyr ungdom, og den skal bli en årlig tradisjon.
Et panel med norsklektorer har to kvelder i mai sittet klare ved PC-tastaturet på Riksmålsforbundets kontor for å svare på spørsmål fra avgangselever som skal opp til eksamen i norsk hovedmål og sidemål. Gratistilbudet er et ledd i Riksmålsforbundets satsing på allmennyttige tiltak som skal styrke språklig mestring og bevissthet blant unge.
Under nettmøtet skriver elevene inn sine spørsmål på hjemmesiden riksmalsforbundet.no og får fortløpende svar fra norsklektorer. Spørsmålene og svarene blir så liggende tilgjengelige for alle. Ettersom elevene ofte lurer på de samme spørsmålene, får mange av svarene flere tusen visninger på nettet.
Gyllen mulighet i siste liten
– Her får elevene en gyllen mulighet til å stille ekstra godt forberedt til norskeksamen, sier Anelin Strømholm, norsklektor, sensor og en av de gode hjelperne i det språkkyndige panelet. Nettmøtene holdes de to kveldene rett før eksamensdagene for norsk hovedmål og sidemål. Det er en kjent sak at mange russ utsetter å forberede seg til eksamen, så tilbudet er desto mer kjærkomment for dem som er ute i siste liten, forteller Strømholm.
– Vi i panelet svarer vel å merke på spørsmål om både hovedmåls- og sidemålseksamen, og spørsmål som gjelder grammatikk, skriveregler, innhold og sjanger. Vanlige spørsmål er for eksempel hvor langt man skal skrive og hvor mye vekt eleven skal legge på de to oppgavene, henholdsvis kortsvaret og langsvaret, opplyser Strømholm. Elevenes spørsmål varierer stort, fra «Hvordan bør man gå frem hvis man opplever skrivesperre?» til «Hva er de viktigste kommareglene?».
Nyttig for innvandrere
Riksmålsforbundet satser på å gjøre eksamenschatten enda bedre kjent og oppfordrer alle til å spre tilbudet på jungeltelegrafen. – Promoteringen har møtt velvilje overalt, og både skoler og norsklærere har tipset elevene om denne eksamenshjelpen, forteller Kristin Stangerhaugen i Riksmålsforbundets sekretariat.
Også elever med innvandrerbakgrunn har vært flittige brukere av eksamenschatten. Norsk er ikke et lett språk å lære for elever med et annet morsmål, og Riksmålsforbundets tilbud er et nyttig supplement i norskopplæringen.
Flere språktjenester til ungdom
Eksamenschatten er bare ett av Riksmålsforbundets språkhjelpstilbud på hjemmesiden, som har over en million besøk årlig. En egen permanent seksjon med språktjenester på hjemmesiden utgjør et ressurssenter for skoleungdom og studenter. Her får de detaljerte råd i veiledningen «Hvordan skrive gode tekster», i grammatikk-veiledning, ordlister og ordbøker. I tillegg kan de som alle andre stille språkspørsmål og få raskt svar fra fagfolk – alt sammen gratis.
I eksamenstiden er språktjenestene ekstra etterspurt, og i mai hadde hjemmesiden månedlig besøksrekord – 125 000.
En av dem som benytter seg av språktjenestene, er Marthe Skaug Gulbrandsen, avgangselev ved Ringerike videregående skole i 2017.
– Jeg har ofte brukt Riksmålsforbundets språktjenester på nettet, og særlig i forbindelse med skriveprøver på skolen, forteller hun. – Lenken «Hvordan skrive gode tekster» er uvurderlig når du skal skrive stil. Den viser en god oversikt over ulike sjangre som du kan laste ned og ha med deg på heldagsprøver og ved eksamen. Spesielt de konkrete eksemplene er veldig nyttige, sier Marthe Skaug Gulbrandsen.
Riksmålsforbundets virksomhet handler altså om mer enn språkpolitikk. – Vi vil fremme god språkbruk, og våre nettbaserte tjenester til publikum er viktige virkemidler som gir håndfaste resultater. Derfor vil vi gjerne satse mer på språktjenestene, sier Trond Vernegg, formann i Riksmålsforbundet.