Spørsmål:
Finnes det uttaleregler som tilsier at ordene fengsel skal uttales fengsjel, Østfoldbyen Sarpsborg uttales Sasjpårr, slik mange NRK-medarbeidere uttaler det.
Er det stum g i Tønspærr, Kångspærr, Solbær (Erna) og Stoltenbær?
Verst er det at Liv Signe Navasjete og Jonas Ga Sjtøre er med i Stoltenbæsj regjering.
Svar:
Uttalereglene er ikke faste som reglene for skriftspråk; i Norge er det ingen offisiell normering av uttale. Det man har å rette seg etter, er uttaleordbøkene, hvor redaktørene ofte må velge mellom en normaluttale og en mer dialektal. Av ordene du nevner, står følgende i Norsk uttaleordbok (1969):
Kongsberg [kångsbær(g)], Sarpsborg [sarpsbår(g)], Tønsberg [tønsbær(g)] – altså uttale både med og uten g, og ellers som det skrives.
Fengsel står bare med -s-, men forbindelsen sl- i fremlyd (først i ordene) er nevnt i innledningen: Tegnet foran sj-lyden er «ikke brukt til å markere den uttale av S som østnorsk gjennomgående har for L i ord som SLIK, SLEM, SLATTUM».
Norsk stadnamnleksikon (3. utgave 1990) oppfører Kongsberg [kångsbær], Sarpsborg «vanleg i folkemålet [særp] elles òg [sarsbårr]» (altså sasj-), Tønsberg [tønsbær] – dvs. -b- i alle, og ikke -p-.
Det er lenge siden det stod i NRKs språkregler at man skulle søke støtte i uttaleordbøker. Om navn står det i de någjeldende språkreglene at «Person- og stedsnavn, tall og tegn skal skrives og uttales i samsvar med regler råd godkjent av Språkrådet». Når det gjelder navn, er dette nokså tøvete. Språkrådet har aldri «godkjent» noen uttale av den slags navn du nevner, og det har generelt kviet seg for å si at én uttale er å foretrekke. Det nåværende regime i NRK har latt slike ting flyte, og vi får håpe at den nye sjefen som snart tiltrer, har et annet syn enn den avtroppende (og at han gjør sitt syn gjeldende).
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Uttale