Spørsmål
Riksmålsforbundet!
Jeg har et spørsmål om skrivemåte. Det gjelder ordet sykemelde/sykemelding eller sykmelde/sykmelding. Jeg søkte på stavemåte av ordet og fant ut at det nå heter sykmelde/sykmelding. Ser også at dette blir brukt i Regler fra bl.a. Rikstrygdeverket. Er dette en skrivemåte som er endret fra sykemelde/sykemelding nå i det siste? I rettskrivningsordbøker jeg har, er det nemlig sykemelde som står som rett.
Jeg er litt opptatt av rettskrivning, så derfor spør jeg.
Svar
Jeg har undersøkt flere ordbøker (se oversikten nedenfor), og de forteller at vi i dag kan skrive enten sykmelde/sykmelding eller sykemelde/sykemelding. Den eldste av ordbøkene (Norsk riksmålsordbok, 1937-1957) oppgir imidlertid bare formen sykemelde/sykemelding:
Norsk riksmålsordbok (1937-1957): sykemelde, sykemelding
Bokmålsordboka (2. utg. 1993): sykemelde el. sykmelde (slik også ved
–melding)[1]
Riksmålsordlisten (6. utg. 1994): sykmelde
Tanums store rettskrivningsordbok (8. utg. 1996): syk(e)melde, syk(e)melding
Norsk ordbok med 1000 illustrasjoner (1998): sykmelde, sykemelding
Jeg vet dessverre ikke når formen uten –e- (sykmelde/sykmelding) ble tillatt.
Bindebokstaven –e- skaper for øvrig en del bryderi; det er vanskelig å vite når et ord skal ha –e-, og når det ikke skal ha det.
En rekke ord tar –e- som bindebokstav. De fleste er norske enstavelsesord som ender på konsonant, f.eks.:
bjørk (bjørkefink, bjørkekvist); elv (elvebredd, elveos); folk (folkedans, folkefest); gutt (guttelag, gutterom); hest (hestehale, hestelort); hund (hundeglam, hundehus); katt (kattemat, kattemusikk); kost (kosteskaft, kosteskap); navn (navnelov, navneopprop), ost (ostehøvel, osteklokke); penn (penneskaft, pennesplitt); venn (vennelag, venneråd)
Det finnes mange flere. Men ikke alle norske enstavelsesord får –e-. Her er noen eksempler: armhule, halsbetennelse, husbråk, lagånd, trådsnelle, vindmåler.
Noen få ord har som regel –e-, men de kan også forekomme uten i enkelte sammenhenger. Det gjelder bl.a. mus, som tar –e- i musehull, museøyne osv., men som har valgfri –e- når det er snakk om datamaskiner: mus(e)matte, mus(e)peker.
Og enda er det mange flere detaljer om binde-e. Men dem får vi ta en annen gang.
Med vennlig hilsen
for Riksmålsforbundet
Elin Frysjøenden
[1] Nettutgaven av Bokmålsordboka (oppdatert i 2000) har de samme formene.
ARKIVERT UNDER: Hvordan skrives ...?