Spørsmål:
Hei,
Jeg er aktivt med i elevrådet ved skolen min, og har et spørsmål angående nettopp det. For jeg mener at når man refererer til akkurat vårt elevråd, altså Elevrådet ved Oslo katedralskole, så
skal man skrive «Elevrådet». Med stor forbokstav. For eksempel: «Det var stor enighet i Elevrådet om at kake er godt.» Da er det vel en slags forkortelse? Et kallenavn? Men, som du ser i min aller første setning, gjelder det ikke når man snakker om et elevråd generelt. Dette er altså da min mening, men meninger strekker ikke alltid helt til når man skal skrive korrekt.
Riksmål lenge leve!
Svar:
Takk for spørsmålet.
‘elevrådet’ bør ha liten forbokstav (unntatt først i setning); Skriveregler (Finn-Erik Vinje, 8. utg. 2004, Aschehoug) sier, s. 82:
«Hovedregelen er at egennavn skrives med stor forbokstav, fellesnavn med liten.
Et egennavn benevner hva noe heter, mens et fellesnavn beskriver og forteller hva noe er. Olsen, Hardangervidda og (partiet) Høyre er egennavn; mann, vidda og partiet er fellesnavn.
Men mange ord og ordforbindelser kan oppfattes dels som egennavn, dels som fellesnavn. Således kan en betegnelse ha egennavnskarakter for én gruppe av språkbrukere uten å ha det for andre. I noen tilfeller er det derfor vanskelig å fastslå at betegnelsen alltid skal skrives enten med stor eller liten forbokstav. Det kan gjelde eksempler som disse (steds-, institusjons- og personbetegnende ord):
hytta (om en bestemt hytte), idrettsplassen, parken, marka, aulaen; banken, fabrikken, museet, universitetet; direktøren, rektor, sensor, presten, sjefen; morfar, onkel, pappa
For dem som er fortrolige med eller har særlig tilknytning til vedkommende sted, institusjon eller person, kan disse betegnelsene ha navnekarakter. Man bør imidlertid her være tilbakeholdende med bruken av stor bokstav; la tvilen slå ut til fordel for liten.»
Håper dette hjelper deg.
Vennlig hilsen
for Riksmålsforbundet
Elin Frysjøenden
ARKIVERT UNDER: Store eller små bokstaver