Spørsmål:
Jeg er litt i tvil om kommareglene i eksemplene nedenfor.
Skal det være komma eller ikke?
«Vi gifter oss» er en norsk film fra 1951, regissert av Nils R. Müller
«Vi gifter oss» er en norsk film fra 1951, i regi av Nils R. Müller
Manuset ble skrevet av Nils R. Müller, etter en roman av Helge Krog
Manuset var basert på Henrik Ibsens skuespill, «Gengangere», fra 1881.
Håper dere kan hjelpe meg.
Svar:
Det er et interessant knippe eksempler du kommer med – alle dreier seg om komma eller ikke komma inne i en setning, foran/etter ledd som mer eller mindre har karakter av innskudd/tillegg. I slike tilfeller kan man ofte tillate seg å sette såkalt pausekomma – altså gi et vink om at du ønsker setningen lest med en liten pause der du setter komma – selv om de «faste» grammatiske kommareglene ikke krever noe tegn. Det kommer altså noe an på personlig ønske om leserytme, men et pausekomma kan også gjøre ting klarere, vise hva som hører sammen. I dine tre første setninger ser det ikke ut til at kommaene betyr noe for klarheten, og i den fjerde – ja, se nedenfor.
Ifølge de «faste» kommareglene skal det ikke stå komma i noen av de fire setningene. Jeg ville personlig ikke kunne sette pausekomma i setning 2, 3 og 4, men jeg synes det går an i setning 1. Det begrunner jeg med at vi der har et verbal (regissert), som bringer det som står etter kommaet nærmere en normal setning enn tilfellet er med 2 og 3, hvor det ikke er noe verbal, derimot et preposisjonsadverbial (det vi tidligere kalte «komplement») etter kommaet.
I setning 4 er det dessverre direkte galt å sette komma foran og etter «Gengangere». Det ville ha vært riktig hvis Ibsen hadde skrevet bare det ene stykket. Da hadde tittelen stått som apposisjon (et ledd som nærmere forklarer det som kommer umiddelbart foran). Enig? Men skriver du f.eks.: Manuset var basert på «Gengangere», Henrik Ibsens berømte skuespill fra 1881, blir det riktig. Da står «Henrik Ibsens . . .» som apposisjon til «Gengangere».
Kommasetting og kommaregler kan det skrives mye og langt om. En kortfattet fremstilling gir Riksmålsforbundets grammatikk («Norsk grammatikk. Riksmål og moderat bokmål») på side 160-64. I Finn-Erik Vinjes «Skriveregler» (9. utgave) gis det to fremstillinger – én kortversjon og én utførlig versjon. Skriver du mye og er interessert i å holde en god standard når det gjelder komma og tegnsetning i det hele tatt, bør du skaffe deg «Skriveregler» – ja, riksmålsgrammatikken også.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Tegnsetning