Spørsmål:
ETYMOLOGIEN TIL «NORGESVENN»
I min ukyndige verden dukket dette ordet opp som et honnørord på 60-tallet om store navn som tok seg tid til å gjeste vår ene TV-kanal på lørdagskvelden (som «Festus» fra «Krutrøyk»), men som ikke kvalifiserte til det enda høyerehengende «nordmann» (som sheriff Matt Dillon fra samme serie ville ha gjort). Utover 70/80/90-tallet fikk det en mer odiøs klang som tidl. stor rockestjerne som nå holder konsert på «Danskebåten eller Sunndalsøra». Men altså et ganske nytt ord, da jeg ville tro at man i tidligere tider heller kanskje ville brukt «Norgespatriot» e.l. Men så fant jeg en langt tidligere bruk av ordet: I Quislings minneord over Hitler 5.5.45 skrev han nemlig «Hitler var også en oppriktig Norgesvenn». Hvilket er et tvilsomt nok utsagn i seg selv, for ikke å snakke om den posisjonen dette setter fallerte «poppstjerner» (her synes jeg to p’er på sin plass!) i. Men her kjenner dere selvsagt mye bedre til ordet opprinnelse og historie enn det min amatønysgjerrighet har kunnet bringe frem. Dog: Et artig ord! (Og unikt norsk?)
Svar:
Det er vanskelig å si hvor gamle sammensatte ord er. I skandinavisk og tysk kan vi jo danne de sammensetninger vi til enhver tid trenger, og de færreste legger merke til at den slags ord brukes for første gang. Jeg har sett NORGESVENN brukt både om president Roosevelt, altså Franklin Delano, og om keiser Wilhelm II, men jeg vet ikke om ordet ble brukt i deres samtid. Det skulle i så fall for Roosevelts vedkommende være like før eller under den annen verdenskrig (hans «Look to Norway» dateres til 1942). Jeg vil tro at ordet var aktuelt i slutten av krigsårene og i de første etterkrigsårene. Keiser Wilhelm var en stor norgesvenn, skal vi dømme etter hans nesten årvisse «ekspedisjoner» til vestlandsfjordene før første verdenskrig. Ordet kan også ha blitt brukt om en og annen fremtredende svensk politiker i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905.
Et søk i Aftenpostens tekstarkiv vil kunne gi en antydning, men for tiden har vi (dvs. ordboksredaksjonen i Kunnskapsforlaget) ikke adgang til det, slik vi før har hatt.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Ord og uttrykk: bruk, betydning og etymologi