Spørsmål: Her i huset har vi stadig diskusjon om dette med neste fredag og kommende fredag. Jeg mener at dersom det er mandag, og man sier «neste fredag», så er det ikke fredag i inneværende uke, men fredag i uken etterpå, og at «kommende fredag», er fredag i inneværende uke. Min samboer mener at «neste fredag» betegner den fredagen som kommer nærmest, og kan da altså være i inneværende uke.
Dette fører tidvis til en del forviklinger…
Svar: Du og din samboer er ikke de første som har opplevd forviklinger på grunn av ordet neste. Dere har i og for seg begge rett, det vil si «neste fredag» kan oppfattes både som førstkommende fredag og fredag i neste uke. Akkurat som dere to oppfatter betydningen forskjellig, gjør også mange andre det. Det har jo hendt at folk er blitt invitert til selskap «neste lørdag» og stilt festklare opp – en uke for tidlig. I praksis kan neste i slike sammensetninger simpelthen være tvetydig, og ordbøker har med begge betydninger.
Det kommer også an på hvilken ukedag man sikter til og når man gjør det. Stor Norsk Ordbok forklarer det slik: neste søndag (sagt senere enn de 2–3 første dagene i uken) søndagen etter førstkommende. Det Norske Akademis ordbok forklarer neste mandag med «førstkommende mandag, men brukt senere i uken om dernest påfølgende mandag».
Men slike omtrentlige holdepunkter gjør ikke saken særlig lettere, så det beste er å unngå tvetydigheten og formulere seg presist. For eksempel ved å si «førstkommende lørdag» (alternativ bare «lørdag»), eller «lørdag i neste uke», alt etter hvilken lørdag vi mener. Eller slik det ble gjort i dette sitatet fra avisen Tidens Tegn i 1928: «næste, altså ikke førstkommende søndag kan man kanskje ta undergrunnsbanen.» Også for folk den gang var altså neste et tvetydig ord. Er man i tvil om hvilken dag andre sikter til, er det lurt å få det presisert. Kanskje det er like greit å spørre om datoen!
– Stig Michaelsen
ARKIVERT UNDER: Ord og uttrykk: bruk, betydning og etymologi