Spørsmål
Jeg arbeider med et manus og er i tvil om bl.a. kommasettingen i setninger med som, som ikke har en full mening. Eksempel (så forstår du hva det handler om):
Norge var nøytralt, men norske skip som seilte for Storbritannia, ble nå Tysklands fiender.
Er dette rett? Eller skal det ikke være komma foran ble?
Svar
Kommasettingen i din eksempelsetning er helt korrekt; det skal være komma foran både men og ble. Kommaet foran men forklares utfra regelen om at det skal være komma mellom to sideordnede helsetninger: ”Norge var nøytralt” er en helsetning, og ”norske skip som seilte for Storbritannia, ble nå Tysklands fiender” er en helsetning. Disse to helsetningene blir sideordnet av konjunksjonen men. Og mellom to sideordnede helsetninger skal det som nevnt være komma, jf. disse eksemplene:
Han synger, og hun danser.
synger, men det låter falskt.
Eva klatrer, Jens sykler, og Ola går på ski.[1]
Skjuler han seg, eller har han flyktet, eller er han død?[2]
Kom, så skal du få se.[3]
Kommaet foran ble forklares ut fra regelen om at det skal være komma etter en leddsetning (i ditt tilfelle en relativsetning) som er skutt inn i en annen setning. ”Norske skip […] ble nå Tysklands fiender” er som nevnt en helsetning. Som en bestemmelse til norske skip har man skutt inn relativsetningen ”som seilte for Storbritannia”. Og en slik relativsetning skal ha komma til slutt – akkurat slik som i ditt eksempel.
Det er imidlertid ikke bare innskutte relativsetninger som skal ha komma etter seg. Den samme regelen gjelder for andre leddsetninger, jf. (leddsetningen er understreket):
Dagen etter, da han sto opp, strålte solen.
Hvis du ønsker å vite mer om kommareglene, og alle detaljene ved dem, kan du lese i Skriveregler. Der finnes det en utfyllende fremstilling.
Med vennlig hilsen
for Riksmålsforbundet
Elin Frysjøenden
[1] Eksempelet er tatt fra Skriveregler. av Finn-Erik Vinje
[2] Eksempelet er tatt fra Skriveregler.
[3] Eksempelet er tatt fra Skriveregler.
ARKIVERT UNDER: Tegnsetning