Spørsmål:
Kan man begynne en setning med at? Vi ønsker å skrive: At de ansatte føler de blir hørt og får en løsning på problemet …
Svar:
Ja, det kan man, men at-setningen kan ikke stå alene, og den må ikke være for lang.
Man setter en at-setning foran hovedsetningen den står til, når man vil 1) variere periodebygningen, eller 2) fremheve innholdet i at-setningen.
Det kan være mer effektivt å skrive: “At han er skyldig, kan det ikke være tvil om” enn “Det kan ikke være tvil om at han er skyldig”. Slik bruk av at-setning er vanligere i muntlig, litt pågående journaliststil enn i redegjørende sakprosa. Det er et stilmiddel som ikke må overdrives.
På 1600- og 1700-tallet var man ikke så nøye i offentlig tjeneste; man begynte med det som først falt en i pennen og kunne f.eks. skrive: “At det Document med Beviis på Ejendomsret til nævnte Bygning, som dydziirede jomfru Engelke, Datter av velbyrdige Oluff Gunnarssøn, sistleden Fredag bragte til Rettens Kundskab med samt en Erklæring fra Notarius om at saavel Bygning som Grund ere friie for Hæftelser, blev forelagt Rettens Medlemmer paa foreskreven Maade, bekreftes herved.” I våre dager begynner vi med “Det bekreftes herved” og lar at-setningen følge.
Glad jeg ikke levde på 1600- eller 1700-tallet!
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Syntaks (setningsbygning)