Spørsmål:
En kamerat som skal holde bursdagen sin i min leilighet, har i invitasjonen skrevet:
«NN har vært hyggelig nok til å la meg holde festen min hos ham.»
Så ble vi begge to usikre på om det skulle være «hos ham» eller «hos seg».
Hva er riktig? Og hva er regelen, slik at vi slipper å spørre neste gang?
Svar:
Du gir et glimrende eksempel på setninger hvor man må være litt salomonisk i sin dom. Vanskelighetene oppstår når det er to verbalhandlinger i setningen, og når den ene har et mer eller mindre underforstått subjekt som ikke er det samme som setningssubjektet. – Dette var kanskje innviklet, men hør:
Verbalet i setningen er HAR VÆRT (HYGGELIG). Andre ledd skal sees i lys av det. Tenk deg at det står: NN har vært hyggelig nok til å invitere meg hjem til seg. Hvorfor er man sikker på SEG her? Jo, fordi subjektet for verbalhandling nr. 2 (INVITERE) er det samme som subjektet for HAR VÆRT HYGGELIG, nemlig NN.
I din setning er NN subjekt for HAR VÆRT HYGGELIG, likeledes for verbalhandling nr. 2 (LA), men ikke for verbalhandling nr. 3 (HOLDE). Subjektet for HOLDE er den personen som i setningen opptrer som MEG, altså en annen person enn NN.
Hvordan skal da pronomenformene innrettes i forhold til disse to subjektene? Strengt tatt skulle det stå SEG, for SEG og NN er samme person. Eller sagt grammatisk: Det refleksive SEG må vise til setningens grammatiske subjekt.
MEN: Vi «hører» godt nok, tror jeg, at det er «riktigere» å bruke HAM. Det kommer av at subjektsidentiteten skifter i løpet av setningen. Plutselig er jubilanten blitt subjekt for det som fortelles (HOLDE FESTEN) – et underforstått, logisk subjekt – og vi som hører eller leser setningen, skifter synsvinkel, oppfatter at subjektsrollen er blitt en annen.
Jeg ville selv skrive HAM, og jeg mener at det er den naturlige uttrykksmåten.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Syntaks (setningsbygning)