Spørsmål
Hei
Jeg lurer på om det heter «Jerusalems og templets fall» eller «Jerusalem og templets fall»? Har det noe å si om ordet som kommer sist («fall» i dette eksemplet) viser til den samme eller ulike begivenheter.
Svar:
Takk for din henvendelse til Riksmålsforbundet.
Spørsmålet du stiller, er ikke helt enkelt å svare på. Det følgende er i hovedsak hentet fra siste utgave av Finn-Erik Vinjes ”Moderne norsk” s. 289-291.
Først: fenomenet gruppegenitiv. Kongen av Danmarks brystkarameller er et eksempel på slik genitiv. Til den faste betegnelsen kongen av Danmark er det knyttet en genitivs s som altså forbindes ikke med det ledd den mest direkte hører sammen med (hovedordet kongen), men det siste ordet i preposisjonsattributtet (Danmark). Mange gruppegenitiver har vunnet hevd i skriftspråket, som for eksempel prinsen av Wales’ avreise, mannen i gatas innstilling.
Når to eller flere substantiver sideordnes, føyes genitivs s til begge (alle) ledd, det er hovedregelen:
himmelens og jordens skaper
kjærlighetens og seksualitetens symbiose
Nansens og Johansens overvintringshytte
Om runenes og runenavnenes opprinnelse
Men ved enkelte sideordningsforbindelser som utgjør faste forbindelser og danner en uoppløselig enhet, har vi hevdvunnen gruppegenitiv:
Asbjørnsen og Moes eventyr
Romeo og Julies kjærlighet
Knoll og Totts rampestreker
Etter år og dags forløp
To år og tre måneders fravær
Gruppegenitiv ved mer tilfeldige sideordningsforbindelser forekommer ofte i avisenes hurtigspråk, men gir et skjødesløst inntrykk:
De svake og fattiges ambassadør – Bedre: de svakes og fattiges ambassadør
I ditt tilfelle blir det derfor et avveiningsspørsmål om man kan se på ordforbindelsen Jerusalem og templet som en så fast forbindelse at gruppegenitiv kan forsvares. Siden det er snakk om både byens og templets fall, og de to tingene så vidt jeg husker fra bibelhistorien, skjedde samtidig, kan det nok forsvares å skrive Jerusalem og templets fall. Men dersom det er snakk om to forskjellige begivenheter, bør man bruke genitivs s ved begge substantiver.
Jeg håper dette er til hjelp for deg.
Vennlig hilsen
Inger-Lise Nyheim
ARKIVERT UNDER: Genitiv og eiendomspronomen