Spørsmål:
Hei.
Jeg har forsøkt å lete på siden deres etter reglene for sammensatte ord. Jeg fant et interessant svar angående bruk av -s- og -e-, men jeg søkte egentlig etter en forklaring på når man IKKE skal sette sammen ord. Jeg er nemlig en av de som blir lettere irritert over dagens praksis på dette feltet.
Svar:
Kanskje misforstår jeg deg, men jeg kan ikke se at det er mulig å gi slike regler, bortsett fra helt generelle, som at man må unngå de svært lange sammensetningene, både fordi ordene blir for innholdstunge og setningene for kompakte. Av samme grunn bør man ikke bruke for mange sammensatte ord, om de så ikke er svært lange.
Så kan man ta for seg ordklassene og gi råd om sammensetningstypene: substantiv + substantiv (BILFØRER), substantiv + adjektiv/perf. part. (BILGAL, BILDREPT), substantiv + pres. pt. (BILKJØRENDE) og kanskje komme til at BIL + verb ikke er å anbefale (men ellers kan det gå an i enkelte tilfeller: LAGERFØRE, SKATTLEGGE, STØVSUGE o.fl.). – Adjektiv + substantiv (NYBIL), adjektiv + verb (RÅKJØRE) osv. osv.
Og kanskje finne ut hva som er svært vanlig og hva som er mindre vanlig.
Låner vi et særskrevet ord fra engelsk, skal det sammenskrives på norsk, så sant det uttales som ett ord. Engelsk CALL GIRL skrives på norsk CALLGIRL. Dermed også CALLGIRLSENTRAL i ett ord. Det samme gjelder visse treleddede sammensetninger hvor det toleddede utenlandske ordet særskrives: AUPAIRPIKE, men AU PAIR. Dette samsvarer med vanlige norske regler, og man jo godt merke seg at skandinaviske språk og tysk har bortimot uendelige muligheter for å danne sammensatte ord (av rimelig lengde). Engelsk har det i noe mindre grad, og romanske språk i svært liten.
De offisielle reglene for særskrivning av norske forbindelser som FOR ØVRIG, I DAG er omfattende. Du finner dem godt beskrevet av Finn-Erik Vinje i “Skriveregler” (8. utg., Aschehoug). Hovedregelen er å finne i “Ny læreboknormal 1959”: “Hovedprinsippet er ordene skal skrives hver for seg når det ikke foreligger særskilte grunner til sammenskriving.” – Dette er jo ikke til særlig hjelp for dem som ikke kan det meste fra før.
Jeg beklager at jeg ikke kan si mer om dette.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Særskrivning og sammenskrivning