Spørsmål:
Hei!
Det er mange journalister som begynner nye setninger med ordet «som». Kan det være korrekt?
Svar:
Du tenker vel især på relativpronomenet SOM. I ordinær sakprosa er det ikke korrekt å begynne med det etter punktum og la relativsetningen stå alene, men journalister kan tillate seg ett og annet når de vil fremheve en setning eller et ledd. Vi må altså avfinne oss med at de en og annen gang skriver f.eks. “Mange kunder spør etter den svenske X-yoghurten. Som langt fra alle forretninger fører.” – Her er det tale om å gi innholdet i SOM-setningen noe større selvstendighet og vekt enn om det stod komma foran den. I tale ville man ta en liten pause foran dette SOM, og man kan si at punktumet markerer det.
Noe lignende kan vi se når SOM er sammenligningskonjunksjon: “Mange kunder spør etter den svenske X-yoghurten. Som om den skulle være bedre enn den norske Y-yoghurten.” – Også et enkelt setningsledd kan isoleres slik: “Mange kunder spør etter den svenske X-yoghurten. Som kosttillegg.”
M E N: Selv en hissig og skrikende journalist bør ikke bruke dette stilmiddelet mer enn én gang pr. dag, og kanskje ikke s å ofte heller. Det virker trettende.
Når SOM betyr “slik som”, kan det stå etter punktum (altså ved at leddsetningen kommer foran hovedsetningen): “Som man reder, så ligger man.” “Som vi nevnte i gårsdagens avis, blir avgjørelsen utsatt til etter sommerferien.” I utrop og forkortede setninger er det likedan: ”Som om det er noe å være stolt av!” “Som sagt, så gjort”.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
Posted in: Syntaks (setningsbygning)