Spørsmål:
Da jeg flyttet til Kristiansand for 12 år siden ble jeg stadig vekk innprentet med at det heter på Agder og ikke i Agder. Dette har etterhvert blitt naturlig for meg, men i den siste tiden har jeg registrert at både aviser, TV og radio nesten konsekvent bruker formuleringen i Agder.
Mens jeg bladde gjennom avisene i dag den 9. juni så jeg formueringen igjen.
Kristiansand Avis skriver på side 5 at «Per 1. april bor det 172.829 personer i Vest-Agder.»
Fædrelandsvennen skriver på side 20 at det er «Flere ledige drosjeløyver i Aust-Agder.»
Fins det noen regel for bruken av i eller på Agder?
Svar:
Preposisjonen PÅ er den historisk korrekte. Navnet Agder skriver seg fra sen gammelnorsk tid (1300- eller 1400-tallet). Etter en del forandringer i inndelingen ble det omsider slik at Agder bestod av tre len, som også ble kalt Agdesiden (dette siste ordet er ikke tenkelig med annen preposisjon enn PÅ).
At mange i våre dager bruker preposisjonen I, skyldes det samme som i andre tilfeller hvor PÅ er det historisk korrekte (Moss, Horten, Hamar, Gjøvik o.fl.): Man forbinder navnet med begreper som kommune, by, menighet – i ditt tilfelle med bispedømme, lagdømme, fylke, landsdel, landskap – som alle krever I. Når det gjelder Agder, har det vel betydd noe at området i nyere tid er delt i Aust-Agder og Vest-Agder. Ved disse navnene (altså fylkesnavnene) brukes bare I.
Jeg synes du skal gjøre som kristiansanderne ber deg om – bruk PÅ foran Agder.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Preposisjoner