Spørsmål:
Spørsmål: Er uttrykket «Hva for en» korrekt og når brukes det og ikke «Hvilken»?
Svar:
Uttrykket «Hva for en» (intetkjønn «Hva for et», flertall «Hva for noen») er typisk for muntlig språk, og for så vidt ikke galt. I skriftlig normalstil (normalprosa, sakprosa) bør man imidlertid bruke Hvilken/hvilket/hvilke, både i adjektivisk funksjon (Hvilken dag er det i dag?) og substantivisk (Hvilken (av dem) vil du ha?)
Vi som har levd noen år, vet følgende: Etter 1938 tok lærebøkene i norsk grammatikk og stil preg av et synspunkt som især professor Ragnvald Iversen hevdet. Han var medlem av komiteen som fremmet innstillingen til rettskrivningen av 1938 og skrev lærebøker som ble brukt i lærerskolene og gymnasene («Norsk stillære i grunndrag» og «Rett, greitt, norsk»). Han var professor ved det som den gang het Norges lærerhøyskole (i Trondhiem). Hans og disiplenes* mening var at bokmålet kunne (og helst måtte) gjøres norskere, muntligere, «greiere» osv., noe som kunne skje hvis man tok i bruk elementer fra nynorsken (som jo f.eks. ikke har ordet «hvilken» og må brurke «kva for ein»). De gamle herrer hadde liten forståelse for styrken i skrifttradisjonen og for at skriftlig fremstilling ikke nødvendigvis skal være «talemålsnær», og hadde de levd i dag, ville de ha måttet erkjenne at «hvilken» og andre ord som de anklaget for å være «ufolkelige», lever like godt som i 1938.
Bruk «hvilken» som spørrepronomen både når du skriver og snakker!
Vennlig hilsen
Tor Guttu
* De mest kjente er Enok Opsund og Ragnar Førsund. Har du tid en dag, kan du saktens ta en tur til et bibliotek og kikke i de veiledningsbøkene de var mestere for. Kanskje ligger de på nettet også (bokhylla.no). Arnulf Øverland tok dem kraftig for seg i 1940-årene.
ARKIVERT UNDER: Ord og uttrykk: bruk, betydning og etymologi