Quizmaster Per Egil Hegge og Helene Uri fra vinnerlaget gleder seg over at Riksmålsforbundets første quiz ble en suksess.
Det ble fullt hus da 130 deltagere trykket seg sammen til høstens første månedelige språkquiz i regi av Riksmålsforbundet tirsdag 8. september, i Litteraturhusets kjeller i Oslo. Viseformann og konferansier Sverre Martin Gunnerud kunne puste lettet ut. – Det var ingen påmelding til språkquizen, så vi var svært spente på fremmøtet. Siden dette gikk så bra, regner vi med minst like mange neste gang, sa Gunnerud og minnet om datoen: tirsdag 20. oktober.
Forventningene blant publikum var naturlig nok store med selveste Per Egil Hegge som quizmaster. Gjennom sin språkspalte i Aftenposten kan han sies å være landets fremste læremester i norsk, og han stilte da også med finurlige lingvistiske spørsmål. Men til gjengjeld møtte han et engasjert og skarpskodd publikum. Når spørsmål om korrekt norsk kan være vanskelige selv for språkinteresserte nordmenn, hvor vanskelig er det ikke da for utlendinger som skal lære norsk? En av de mange morsomhetene Hegge krydret quizen med, var en historie om en gruppe fremmedspråklige på norskkurs. Læreren kunne ikke forstå hvorfor alle hadde svart i en oppgave at flertallsformen av folk var folkens. Men som en av elevene sa: – Når du kommer, sier du jo alltid «Hei, folkens».
Hegge kom også med slående eksempler på viktigheten av å velge sine ord med omhu. Det er forskjell på å si «Jeg kjenner flere kjeltringer enn deg» og «Jeg kjenner flere kjeltringer enn du.»
Hvilket av de 30 spørsmålene vurderte så Hegge selv som vanskeligst?
– Det er nok betydningen av ordet ergativ. Å tenke i kasus er uvant for nordmenn, svarte Hegge. Mer av svaret skal vi ikke røpe, for vi skal spare på konfekten til quizen blir trykt i Ordet senere denne måneden og deretter på denne hjemmesiden – til glede for medlemmer og lesere som ikke deltok på selve arrangementet. Vi kan si så mye at quizen iallfall engasjerte publikum og dreiet seg om alt fra norsk språkhistorie til spørsmål om det heter å sykemelde eller sykmelde, å se gjennom eller mellom fingrene med noe.
En oppgave som uansett ikke lar seg gjengi på trykk, var et lydopptak av en dialekt. Riktig svar var Valle i Setesdal, og det kunnskapsrike publikummet protesterte unisont og høylytt da quizmasteren i sin svargjennomgang plasserte stedet i feil Agder-fylke.
Tom Lotherington fra laget «Hypp og Fysen» var forøvrig kritisk til formuleringen «hva heter» i spørsmål om norsk språk. – Det finnes jo så mange rettskrivningsvarianter, sa han.
Riksmålsforbundet noterer seg alle tilbakemeldingene om den første quizen og er alt i alt fornøyd med resultatet – og så inspirert at strømming på nett-TV vil bli vurdert ved kommende arrangementer.
Kveldens vinnere ble Kveldsakademiet, og premien var foruten hederen eksemplarer av boken «Norsk grammatikk». Hva ellers?
(Foto: Stig Michaelsen)
Resultatliste:
- plass: Kveldsakademiet (Erik Fosnes Hansen, Einar Ibenholt, Helene Uri, Kim Kolstad og Peter N. Waage) 24 poeng.
- plass: Ordordord, 22 poeng. (Sidsel Gjerde, Sjur Olsborg, Lars Hagen, Marit Strand og Frode Korslund)
- plass: Foreningen for nynorsk skriftsprogs fremme (Bjørn H. Hovde, Marius Brusdal, Inger Saanum og Katherine Vik). 21 poeng.
Fullstendig resultatliste finner du her