Akademiets ordbok på nett har over 20.000 unike brukere i døgnet. Det meste søkte ordet i NAOBs historie kom da NSB skiftet navn til Vy, skriver leksikograf Carina Nilstun i nettordbokens redaksjon.
Over halvannet år har gått siden basen som utgjør Det Norske Akademis ordbok ble tilgjengelig for allmennheten via nettstedet naob.no. Forut for dette hadde en redaksjon på cirka tyve leksikografer arbeidet i knappe tre år med ferdigstillingen, før det igjen en langt mindre redaksjon i en ti års tid. Basen som lå til grunn, var Norsk Riksmålsordboks seks bind – i digitalisert form.
Bedre lesbarhet og revolusjonerende lenking
Den digitale ordboken har mange fordeler fremfor papirordboken. Tenk bare på plassen. Papirordboken Norsk Riksmålsordbok har tette spalter med liten skrift, mange forkortelser og liten grafisk variasjon. På naob.no er dette blitt erstattet med luftige visninger, ledetekster (dvs. overskrifter for de ulike elementene, så som uttale, sitater), og ingen kryptiske forkortelser. I tillegg bruker man nå linjeskift hver gang det trengs, det vil si hver gang det kommer en ny type informasjon. I Norsk Riksmålsordbok ble det spandert linjeskift bare ved nytt oppslagsord.
Men den største nyvinningen som har kommet med den digitale ordboken, er nok lenkingen. Ved å lenke mellom artikler, betydninger og uttrykk bindes det hele sammen. Samtidig gjenskapes til en viss grad papirordbokens egnethet til å bl.a. formålsløst rundt i verket, på jakt etter noe man ikke visste at man lurte på. Lenkingen har også gjort det mulig å redegjøre bedre for orddanning. Prefikser (forstavelser), suffikser (endelser) og viktige sammensetningsledd har fått egne artikler, og til disse lenkes det fra alle ord som er dannet med dette elementet. Se for eksempel suffikset -ete og adjektivet knirkete.
I 2018 tok vi lenkingen et steg videre, ved å koble sitatene i ordboksartiklene til selve kilden. Nasjonalbiblioteket har digitalisert store deler av norske utgivelser fra før 2000, det hele ligger fritt tilgjengelig på www.nb.no, og det er dit vi lenker. Der Norsk Riksmålsordbok var et vindu inn til litteraturen, har NAOB en åpen dør inn. Vi er – så vidt vi vet – den første ordboken som tilbyr dette.
Brukere og brukeradferd
Vi har rundt 20.000 unike brukere i døgnet. Tallet synker med rundt 30 prosent i helger og ferier. Dette og mye mer vet vi fordi vi kan følge med på trafikken på naob.no. Vi vet for eksempel at etter Norge følger Sverige, Danmark og Polen på listen over hvilke land brukerne befinner seg i.
Og det mest søkte ordet i naob.nos historie er vy. 428 søk ble foretatt før 12. mars 2019, og 23.321 etter 12. mars, som var dagen da NSBs navneskifte ble offentliggjort. Det søkes fortsatt daglig på dette ordet. På listen over mest søkte ord fant vi 17. mai i år blant annet pavlova, flaggborg, saganatt, fnokk og bunad, på samme dag året før var det hipp, flaggborg og segneferdig. På julaften i fjor var henrulle og lønnlig på topplisten.
NAOB er med i dagliglivet til folk og gir svar på hva et ord betyr, hvordan det uttales eller bøyes eller hva som er dets opphav. Når Sylvi Listhaug bruker et ord som hartkorn på en pressekonferanse eller Torbjørn Røe Isaksen benytter ordet beskrankning i beste sendetid, da merker vi det i NAOB. Svært mange bruker NAOB fra smarttelefonen; det er den svært godt egnet til. Også i skolen er NAOB i bruk. Verket står på listen over digitale hjelpemidler som er godkjent ved eksamen, og når ord som sykkelstyre og søndagsblådress jevnlig er å finne høyt oppe i søkelistene, ja da må det henge sammen med gjennomgang av Nordahl Griegs dikt «Sykkelstyret» i undervisningen.
En levende ordbok
Dagens redaksjon består av hovedredaktør Tor Guttu, redaktørene Hanne Lauvstad, Helge Gundersen og Carina Nilstun, samt Øystein Eek i en deltidsstilling. Sammen holder vi base og nettsted à jour. Blant annet har vi fått på plass datering av verkene som er sitert i den enkelte ordboksartikkel, og vi har gjort bøyningsfeltet mer komplett. Tidligere måtte substantivenes grammatiske kjønn utledes fra den ubestemte artikkelen. Nå er genus blitt en egen bøyningsverdi. Arbeidet med å gi full bøyning fortsetter. Det er et viktig pedagogisk grep at man også oppgir bøyning som er regelmessig.
NAOB skal være en ressurs for flest mulig. Etymologiene i NAOB er blitt grundig gjennomgått med tanke på forholdet mellom norrøne arveformer og danske former i bokmålet. Denne delen av språkhistorien har aldri tidligere vært gjenstand for en systematisk leksikografisk beskrivelse. Daglig publiseres det nytt stoff i form av nye artikler, nye betydninger, nye uttrykk og nye sitater, både fra ny og gammel litteratur.
Blant Ordets lesere er nok kjennskapen til NAOB høy, men fortsatt er det veldig mange som ikke vet om oss. Mange finner oss via googlesøk som leder dem til våre ordboksartikler. Vi er også til stede i sosiale medier og publiserer regelmessig språkstoff på Facebook og Instagram. Fortell gjerne om naob.no til venner og bekjente.
PS. Det ligger fast lenke til naob.no på forsiden av riksmalsforbundet.no.
Les også: Det Norske Akademis ordbok og Store norske leksikon innleder samarbeid