Antall søk i Bokmålsordboka økte med 25 prosent i fjor. I 2017 vil den få konkurranse når Det Norske Akademis Store Ordbok lanseres og blir fritt tilgjengelig på nettet.
Bokmålsordboka gikk fra 40,6 millioner søk i 2014 til 50 millioner i 2015, mens Nynorskordboka gikk fra 30,8 millioner søk i 2014 til 38,8 millioner i 2015. De to ordbøkene eies nå av Språkrådet og Universitetet i Oslo og er blant de mest brukte offentlige oppslagsverkene i Norge.
– Økningen viser hvor viktig det er å ha lett tilgjengelige, digitale og oppdaterte ordbøker som folk kan stole på, sier direktør i Språkrådet, Åse Wetås.
Denne voksende interessen lover godt også for den kommende Det Norske Akademis Store Ordbok (NAOB). Verket er en modernisering og utvidelse av de seks bindene i storverket Norsk Riksmålsordbok med 200 000 oppslagsord. Til sammenligning har Bokmålsordboka 65 000 oppslagsord. Når NAOB blir ferdig neste år, vil det da bli det store nasjonale ordbokverket for riksmål/bokmål og fritt tilgjengelig for alle. En redaksjon med 18 lingvister under ledelse av hovedredaktør Tor Guttu jobber på høygir for å bli ferdig, et arbeid som er organisert av Kunnskapsforlaget under oppsyn av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Ordbokverket vil kanskje også bli utgitt i papirutgave, men det er uansett nettutgaven med sin overlegne brukervennlighet som vil få størst betydning.
Les mer på NAOBs hjemmeside og om hvilke ord det søkes mest på i Bokmålsordboka.