Vår kulturminister ser noe det virker som de færreste politikere har fått med seg: Språket vårt er i fare. Heldigvis har hun sørget for å holde liv i den nye nettordboken naob.no, skriver Trond Vernegg, Riksmålsforbundets formann.
Språket vårt feiret begeistret kulturminister Trine Skei Grande med en pils eller flere etter lanseringen av NAOB, Akademiets store ordbok, den 24. januar. Statsråden omtalte i talen sin verket som et stort løft for det norske språk og en gave til hele det norske folk. «Et nøkkelverk for at norsk skal ha muligheten til å overleve som selvstendig språk,» sa hun og poengterte at ordbøker utgjør den viktigste infrastrukturen for norsk kultur.
Språket vårt har stor tiltro til kulturminister Trine Skei Grande. Hun er en dame som står for det hun mener, og hun har evne til å gjennomføre. Dessuten er hun en person som i gjerning – både i lokal- og rikspolitikken – har vist at hun brenner for det området hun som statsråd nå bestyrer. Vår kulturminister ser noe det virker som de færreste politikere har fått med seg: Språket vårt er i fare. På arbeidsplasser, universiteter, i mange fagmiljøer, i nettilbudet til barn helt ned i treårsalderen. ”Språket i skvis,” var tittelen på årets språkdag, arrangert av Språkrådet. Språkrådets tilstandsrapport om språksituasjonen her til lands gir skremmende perspektiver. Det er ikke tale om den ene eller andre målform, men om norsk språk.
Språket vårt, selve vår identitet og den viktigste av norske verdier, synes det er trist at de som er satt til å styre oss ikke viser større engasjement i språksak. Hvorfor har intet parti reist den viktigste av norske verdier, grunnlaget for et godt og velfungerende samfunnsliv, som en kampsak? Altså ikke en kamp på den ene eller andre målforms grunn, men en kamp for norsk språks stilling og status.
Språket vårt er sjokkert over politikerne. Gjennom snart 20 år har det offentlige bevilget 80 millioner kroner til å utvikle NAOB. Private givere har bidratt med 20 millioner. I gamle dager var en ordbok så å si ferdig når den var trykt, innbundet og utgitt. Men en digital ordbok blir aldri ferdig. Den er som en levende organisme. Språket forandrer seg. Nye ord kommer til, definisjoner rettes og presiseres. Å drifte en ordbok koster penger. Likevel fikk NAOB like før jul avslag på sine søknader om økonomisk støtte fra Staten. Siden årsskiftet har driften av NAOB haltet videre ved hjelp av private Schibsted, som har gitt NAOB 500.000 kroner.
Språket vårt skjønner ikke at det er mulig å bygge et hus for 100 millioner kroner og så bestemme seg for ikke å vedlikeholde det. Det var neppe skjedd hjemme hos noen andre enn hos det offentlige. Heldigvis gav vår nye kulturminister for få dager siden språket vårt god grunn til å feire henne igjen, denne gangen sammen med kunnskapsministeren. Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet vil spleise for å holde liv i NAOB. Det er forslaget i revidert statsbudsjett, én million kroner fra hvert av departementene. Så er det vel ingen imot om Stortinget ikler seg de vide spanderbuksene og dobler beløpet. NAOBs fremtid må sikres.
Språket vårt innser ydmykt at bjeffet her kan ha fornærmet opptil flere i det politiske liv. La så være; det viktigste er at vi nå får en nasjonal dugnad for det viktigste av det viktige – språket vårt.
(Denne artikkelen er fra vårt tidsskrift Ordet nr. 2, 2018)
Vær med på dugnad for språket vårt du også. Bli medlem i Riksmålsforbundet!