«Han skriver godt på et lettflytende riksmål, fullstendig ubesværet, selv når det må ha vært tunge mentale tak for forfatteren,» skriver Riksmålsforbundets jury om Simon Stranger. Les hele begrunnelsen.
Juryens begrunnelse for Riksmålsforbundets litteraturpris 2018:
Simon Stranger har 12 utgivelser bak seg, både romaner og barne-og ungdomsbøker, og etter sigende mange foran seg. De vil sikkert bli forfattet på et like velturnert riksmål som hans øvrige produksjon. ”Produksjon” lyder skurrende mekanisk om dette forfatterskapet: Simon Stranger skriver med sterkt engasjement om menneskelige anliggender som berører – så det svir. Han har utgitt en ungdomsboktrilogi om tenåringen Emilie, og hennes egne opplevelser med verdens fattigdoms- og flyktningeproblemer, som barnearbeidere, båtflyktninger, slumbarn. Foreløpig er han oversatt til 15 språk.
Årets bok og vinner av riksmålsprisen er den dokumentariske romanen Leksikon om lys og mørke. Simon Stranger forteller historien om sin jødiske svigerfamilie som etter krigen flyttet inn i huset til landssvikeren, angiveren og morderen Henry Oliver Rinnan, det beryktede ”bandeklosteret” i Trondhjem.
Historien er rammet inn av skjebnen til Hirsch Komissar, som ble henrettet av nazistene i 1942. Han var tippoldefaren til forfatterens barn. Simon Stranger har reist et minnesmerke over ham i form av denne romanen, som også følger etterkommernes skjebne i slektsledd etter slektsledd. Han hvelver en himmel over sine personer, utvider leserens horisont både når det gjelder historie og psykologi – og han skriver godt!
Han skriver godt på et lettflytende riksmål, fullstendig ubesværet, selv når det må ha vært tunge mentale tak for forfatteren. Som i beskrivelsene av tortur og drap. Som i de innforlivede skildringene av Henry Oliver Rinnans sinn. Det er godt gjort. Det kan virke som om forfatterens språkbeherskelse er det som bærer frem og kontrollerer det svært vanskelige stoffet. Resultatet er en velkomponert og gripende roman, med en nærmest stillferdig betvingende dynamikk. Man legger ikke boken fra seg før den er til ende etter nærmere 400 sider.
Juryen gratulerer Simon Stranger med Riksmålsprisen 2018.
(Juryen har bestått av leder Per Qvale, Cille Biermann og Peter Normann Waage)