På Høle skal det fortsatt hete skule: 153 stemte for nynorsk og 132 stemte for bokmål da det ble gjennomført folkeavstemning om målform ved Høle barne- og ungdomsskule i Sandnes.
Mandag 20. februar gikk totalt 286 av 745 stemmeberettigede til valgurnene i den rådgivende folkeavstemningen om målform for skolen. Avstemningen kom i stand etter at en meningsundersøkelse blant elever og foresatte ved skolen viste 63 prosents flertall for bokmål.
Mållaget rykket mannsterke ut i sin valgkamp for å forsvare posisjonen på Høle skule, mens Riksmålsforbundets representant, norsklektor Anelin Strømholm, argumenterte tappert for bokmål under et folkemøte med 60 deltagere som FAU arrangerte om saken.
Lokal språksituasjon i endring
Men bokmålet er likevel på fremmarsj lokalt. Uavhengig av folkeavstemningen vil nemlig neste års førsteklasse bli en bokmålsklasse, i henhold til reglene.
– Av de nye elevene finnes det 16 som ønsker bokmål. I og med at antallet overstiger ti, vil dette trinnet bli en bokmålsklasse, sa FAU-leder Ørjan Omdal til Sandnesposten før avstemningen. Siden skolen nå fortsetter med nynorsk som hovedmål, vil det medføre at de fire som ønsker nynorsk vil bli plassert i egen gruppe.
Riksmålsforbundet mener at Høle-saken er et eksempel på den uheldige praksisen med at alle stemmeberettigede lokalt skal avgjøre skolebarnas målform. Det er foreldrene som vet best hva som er til barnas beste.
Støtt Riksmålsforbundets arbeid! Meld deg inn her.