– Hvis ikke man støtter belønningssystemer og gjør det mulig for forskere å skrive og formidle på norsk, så vil vi miste norsk som et fagspråk, mener generalsekretær Tore Slaatta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).
Norske forskere skriver sjeldent på norsk, og foreningen frykter at en ny måte å utgi forskningsartikler på vil gjøre at norsk dør ut som språk for forskere.
– Det som skjer i universitetsystemet er at alt gires inn mot engelsk. Engelsk fører til at den norske forskningen blir mindre begripelig og mindre samfunnsnyttig, sier Slaatta til NRK Kulturnytt.
På Universitet i Oslo er fremtidens forskere sikre på hvilket språk de helst vil skrive på, og det er det engelske språket, spesielt dersom det omhandler internasjonale tema.
På en samling i Oslo forrige uke ble det diskutert det som omtales som en av de største strukturelle endringene innen forskning i nyere tid.
Forskningsrådet har bestemt at forskere fra neste år skal publisere såkalt Open Access (OA), slik at forskningen dermed blir gratis tilgjengelige for alle. Men ifølge NFFO vil den nye løsningen føre til at norske fagtidsskrifter mister abonnementinntektene sine, noe som igjen vil svekke norsk som forskningsspråk.
Hør innslagene i NRK Kulturnytt.