Vi har mange fine dialekter i Norge. Dem bør vi bruke, dyrke og ta vare på. Likevel, dialekt hører ikke hjemme i enhver sammenheng, slik NRK-veteran Christian Borch påpeker.
Han har fått mye kjeft i pressen fordi han i en ny memoarbok i klare og skarpe ordelag kritiserer dialektbruken i NRK Dagsrevyen. Borch er talsmann for at medarbeiderne skal bruke standard bokmål eller standard nynorsk i de nasjonale nyhetssendingene. Han mener at journalistens oppgave er klar formidling av nyheter, ikke å dyrke egen dialekt. Formidle nyheter slik at seeren og lytteren forstår budskapet.
Mange er enige i dette, men også negative kommentarartikler hagler, og kommentarfeltene i sosiale medier koker over det Christian Borch skriver i boken sin. Ta mannen, ikke ballen er en folkesport mange dyrker, tydeligvis også pressens kommentatorer. De er mer opptatt av Borchs alder – han er en herre på 78 år – enn av budskapet hans: Journalistens oppgave er å formidle, ikke å dyrke personlige preferanser.
Ikke alle i Norge forstår alle dialekter
VGs kommentator drar ufinheten lengst, «gammelmannsvammelt» kaller han det Borch skriver. Det er lov å undres på om Norges største avis nå mener at nyhetsformidlerens språklige preferanser går foran oppgaven å formidle nyheten på en måte så alle forstår den. Og mener avisen virkelig at personer over en viss alder ikke er meningsberettiget; er ikke det det som kalles aldersdiskriminering?
Alle forstår dialekter, Borch er slem mot dialektbrukere, ropes det i kommentarfeltene i sosiale medier. Forstår dialekter? Gjør de mange som ikke har hatt norsk som førstespråk fra barnsben av det? Jeg trodde en gang at jeg var veldig god i engelsk, brukte engelsk mere enn 50 prosent i jobben. Så var jeg en tur i Nord-Irland og forstod lite, måtte få det meste oversatt. Jeg er sikker på at det er mange som ikke forstår alle dialekter, derfor kan de ikke brukes i enhver sammenheng og i hvert fall ikke i nasjonale nyhetssendinger.
Også Mållaget vil ha normert tale i Dagsrevyen
Tenk over det Christian Borch virkelig sier: Det viktigste for en journalist er at mottageren forstår budskapet. Det kan være at Borch er vel skarp og for personrettet i det han skriver. Er han det, har det likevel vært et fint virkemiddel til å få saken på dagsordenen. Vi er enige når lederen i Noregs Mållag Peder Lofnes Hauge i et avisintervju sier at utgangspunktet bør være at Dagsrevyen bør bruke normert nynorsk eller bokmål tale, og at det bør innføres en restriktiv praksis på det.
Trond Vernegg er leder av Riksmålsforbundet.