Finn avkobling i litteraturens verden. Da korona-nedstengningen tvang oss til sosial avstand, oppfordret vi medlemmer og lesere til å sende inn boktips vi kan dele med andre. Her er 40 gode forslag.
Denne artikkelen ble første gang publisert 23. mars 2020.
Jan Kjærstads bøker
En morsom idé dere kommer med. Jeg oppfordrer gjerne til å oppdage – eller gjenoppdage – forfatteren Jan Kjærstad. Jeg leser nu hans siste bok «Mr. Woolf». Jeg har stått i kø i månedsvis på biblioteket for å kunne låne denne. Heldigvis fikk jeg hentemelding for en uke siden og er godt i gang. I dag stenger bibliotekene i Bærum, så det var i siste liten.
Les også: Nye bøker fra riksmålsprisvinnere
Jan Kjærstad fører et meget sobert språk; jeg kaller det gjerne et godt riksmål. Han har god tegnsetting og god setningsoppbygging. Historiene hans er innholdsrike og flyter lett av gårde, og skaper et stigende nysgjerrighetsnivå hos leseren. Han kan varmt anbefales.
– Hege Falster, Kolsås
Klassiker blir høyaktuell
Albert Camus fikk nobelprisen for sin bok Den fremmede (L’etranger), men Pesten (La Peste) er hans mest leste bok, den ble utgitt i 1947. Interessant å lese nå.
– Else Lill, Oslo
Redaksjonens tilføyelse: Godt forslag! Tilfeldighetens spill gjorde at Solum Bokvennen planla å utgi Pesten i ny oversettelse av Christine Amadou denne våren, og på grunn av koronautbruddet har forlaget fremskyndet utgivelsen. Den foreligger allerede som e-bok. Camus’ roman skildrer en by som overraskes av en pestepidemi som fremkaller såvel egoisme og feighet som medmenneskelighet og tapper motstandskamp. Da boken utkom etter 2. verdenskrig, ble den særlig oppfattet som en allegori over nazismen, men den viser også hvor uforberedt ethvert sivilisert samfunn er når en krise snur opp ned på tilværelsen.
Verdenslitteratur fremfor døgnfluer
I disse tider vil jeg ikke anbefale døgnfluer. Hva med verdenslitteratur som Tolstojs Krig og fred eller Hans Fallada, som jeg holder på med nå. I en ulvetid er «bare» 1087 sider, men lettlest og underholdende fra mellomkrigstiden i Tyskland, en fæl tid.
Ellers har jeg lest mye av Fallada. Morsommere og kortere er Unge herr von Strammin og Skriveren som ble til en spurv. Til barn: bøkene om Mummitrollet, mummifamilien klarer alle katastrofer.
Leserhilsen fra Åsil Øverland
En betagende skildring
Vi foreslår trilogien av Jane Gardam med første bok En ulastelig mann. Så følger En trofast hustru og Venner til sist. En fortelling fra Englands efterkrigskolonitid samtidig som det er en betagende skildring om tre personers liv.
– Ane-Lene Reiss og Paul Eilertsen
Medrivende om jødenes skjebne
Tilbake til Lemberg (2017) av Phillipe Sand! En fantastisk medrivende bok om jødenes skjebne for 80 år siden og om en som nu lever, men som prøver å samle familiens løse – og avbrutte – tråder.
– Paul Eilertsen
To gode bøker
Jeg vil få anbefale Stillitsen av Donna Tartt – lett på foten og samtidig et mesterverk i tungvektsklassen – et moderne epos. Så vil jeg anbefale Jonathan Littells De velvillige – den er noe av det verste jeg har lest. Dævelskap satt i system.
– GMS
Tre favoritter
1. Sigrid Undsets «Kristin Larvransdatter»
2. Johan Bojers «Den siste viking»
3. Per Hanssons «Hver tiende mann måtte dø»
– Monica Dahl
Selvbiografisk nobelprisvinner
Jeg vil gjerne med stor entusiasme anbefale nobelprisvinner J. M. Coetzees trilogi Barndom, Ungdom, Sommer. Jeg fikk nylig kjøpt den i pocketutgave på mammutsalg i bokhandelen (NOK 79,-).
I skjønnlitterær form løfter Coetzee selvbiografien til litteratur av stor kunstnerisk verdi. Boken er høyst aktuell. Skjebne, tilfeldigheter og personlige valg gjør at forfatteren, omtalt som han, lett havner i isolasjon, ensomhet. Noen ganger som resultat av selvpålagt «karantene», som for en periode kan oppleves som et refugium, men så oppstår lengselen etter «det virkelige liv», kanskje til og med «lykken». Som Turid Larsen, anmelder i Dagsvisen, skriver på bokens bakside: «… en bok som gjør mange andre selvbiografiske fiksjoner ganske bleke.»
Jeg er halvveis inne i boken og dypt fascinert.
– Inger Saanum
Trondhjem på 1700-tallet
Jeg vil jo anbefale min bok «Bøddel» – en biografi over den trønderske skarpretteren Fliegenring. Alle som sitter i karantene og synes livet er blitt stusslig, kan da se at andre har hatt det mye verre.
– Torgrim Sørnes
Skjønnlitterært om spanskesyken
Takk for oppfordringen! En aktuell bok i disse pesttider er Gunnar Gunnarssons Salige er de Enfoldige, som utspiller seg under og beskriver spanskesyken i 1918. Den er dessverre aldri blitt oversatt til norsk, men vi leser da dansk med fornøyelse?
Gunnar Gunnarssons hundre år gamle roman Salige er de Enfoldige skildrer spanskesykens herjinger i Reykjavík, som formørkes og askelegges under et veldig utbrudd i vulkanen Katla.
Med samme skip som trolig bragte farsotten til landet, vender legen Grímur Elliðagrímurs gamle studiekamerat og rival Páll Einarsson alias Kølski (Fanden) tilbake efter mange år i Danmark. Páll er en nihilistisk orientert historiker med sosialdarwinistisk livssyn og en slags åndelig smittebærer; hans fremste forehavende er å ødelegge Grímurs ekteskap med Vigdís, som han foregir å ha stått i med i yngre år, og nå atter oppsøker i ektemannens fravær.
Den idealistiske og selvoppofrende Grímur – som Páll henfører til «de enfoldige» – bukker under for arbeidspresset under pesten, men enda mere for rivalens intriger, og ender i dårekisten. Det handler om å vinne eller forsvinne i kampen mellom godt og ondt.
Salige er de Enfoldige var en bestselger, i utgivelsesåret 1920 solgtes 12000 eksemplarer i Danmark og tolv opplag ble trykt på tre år. Året efter utkom boken på finsk, svensk og tysk, men beklageligvis aldri på norsk. Kompositorisk og fortelleteknisk er romanen en av Gunnarssons ypperste, og tematisk innvarsler den med sin behandling av tilværelsens relativitet og absurditet modernismen i islandsk litteratur. Med fremstillingen av menneskets landflyktighet i en gudløs verden introduserer den samtidig eksistensialismen.
– Oskar Vistdal
Les flere anbefalinger i Boktips del 2 og Boktips del 3
Riksmålsforbundet takker for gode boktips. Vi oppfordrer enda flere til å sende oss forslag som vi kan publisere. Send dem til stig@riksmalsforbundet.no.