Fallet i bokutlånet av bøker er stanset og e-bokutlånet har skutt fart, melder Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre. Et godt tegn på at bibliotekene er på rett vei mot den moderniseringen vi har etterlyst, mener Riksmålsforbundets formann.
Aktiviteten øker og besøket fortsetter å stige i de norske folkebibliotekene, viser bibliotekstatistikken for 2015. Det er gode nyheter, mener Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg: – Bibliotekene spiller en viktig rolle når det gjelder å skape leselyst og leseglede, og gjennom det også språkinteresse og språkglede, påpeker han.
For første gang på 10 år er utlånet av bøker i norske folkebiblioteker stabilt. I 2015 ble det lånt 16,8 millioner bøker fra norske folkebiblioteker. Dette er helt likt med 2014.
Totalt ble det registrert 22,4 millioner besøk i norske folkebiblioteker i 2015. Det er én million og 4,6 prosent mer enn året før. Økningen i tallet på arrangementer fortsetter også. I 2015 var det nær 22 000 arrangementer i folkebibliotekene, en økning på 18 prosent fra 2014.
Riksmålsforbundet har lenge tatt til orde for en offensiv bibliotekpolitikk og understreket betydningen av et bredt spekter av tilbud og oppdatert teknologi. – En slik modernisering i takt med tidens krav vil styrke bibliotekene, påpeker Trond Vernegg.
Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre fremhever vekselvirkningene av de forskjellige tiltakene. – Når bibliotekene har flere arrangementer, øker besøket og bibliotekene kan formidle mer litteratur. Neste år vil vi for fullt se effekten av den nasjonale bibliotekstrategien, da tror vi aktiviteten øker enda mer, sier Sira Myhre.
Mer utlån av skjønnlitteratur
Barn og unge lånte 2,5 prosent flere bøker i 2015 enn i 2014. Voksne lånte litt færre bøker, men leste samtidig flere e-bøker. Begge gruppene lånte mer skjønnlitteratur, mens utlånet av faglitteratur til både barn og voksne gikk ned.
Les også: Bibliotekene går i riktig retning
– I realiteten ser vi en vekst i utlånet av skjønnlitteratur, mens faglitteratur, film og musikk, som i stor grad har flyttet seg til nett, naturlig nok går ned, fremholder Sira Myhre.
Nye og “gamle” medier
Tilbudet om lån av e-bøker har bredt om seg i norske folkebiblioteker, og det var 393 kommuner som rapporterte om dette tilbudet for 2015. Tallet på nedlastinger av e-bøker gikk opp fra cirka 250 000 i 2014 til 460 000 i 2015. Av dette var 390 000 e-bøker for voksne. Utlånet av film og musikk falt med om lag 10 prosent.
For første gang er det samlet inn statistikk om såkalt meråpne biblioteker. Disse bibliotekene gir publikum tilgang utenfor de vanlige åpningstidene der personale er til stede. I 2015 hadde 71 kommuner dette tilbudet ved hovedbibliotek eller avdelinger.
Bibliotekene brukte 3,9 millioner mindre på mediekjøp i 2015 enn i 2014. Etter indeksregulering svarer dette til en nedgang på 4,9 prosentpoeng.
(Kilde og foto: Nasjonalbiblioteket)