– For personer som flytter på seg og har en annen språkbakgrunn, så tror jeg at det mest nyttige og praktiske vil være at de lærer bokmål, mener formann Trond Vernegg i Riksmålsforbundet. Hør innslaget fra NRK Dagsnytt 18.
Det er Årdal kommunes vedtak om å endre språkopplæringen for flyktninger og asylsøkere fra bokmål til nynorsk, som nå har vakt debatt. Vernegg stilte mandag 11. januar til debatt i Dagsnytt 18 med Noregs Mållags leder Marit Aakre Tennø, og han poengterte i sitt innlegg at man først og fremst må tenke på hva den enkelte innvandrer er mest tjent med.
– Nitti prosent av befolkningen skriver bokmål og 10 prosent skriver nynorsk. Siden mange av innvandrerne er mobile, er det beste for dem å lære flertallsmålformen, påpekte Vernegg.
Mållagets leder Marit Aakre Tennø svarte blant annet at det er nasjonal politikk at innvandrerne ikke først og fremst skal bo i Oslo, men i de norske kommunene. – 113 av kommunene er nynorskkommuner, sa Aakre Tennø og fremholdt at det har vært et problem at bokmålsopplæring for innvandrere i nynorskdistrikter har hemmet intergreringen.
Hør hele debatten på Dagsnytt 18.
Vernegg debatterte saken også i NRK Kulturnytt fredag 8. januar og fikk da støtte av språkprofessor Finn-Erik Vinje. – For at de skal passe inn i det lokal miljøet, og da snakker vi om talespråket, så tenker jeg at det er klokt å gjøre tilpasninger til Årdal-språket. Men det er annerledes med skriftspråket, og det er felles for hele nasjonen. Og da bør bokmålet foretrekkes, sa Vinje til NRK Sogn og Fjordane. Han mener det er å ta menneskelige hensyn. – For en innvandrer fra Afghanistan eller Syria å lære seg å skrive et språk han ikke har noe kjennskap til, er en så krevende oppgave at det er mer enn nok å kreve at de skal klare den ene målformen.
Språkprofessor Sylfest Lomheim har en helt annen oppfatning. – Hvis det er slik at flyktninger som lærer seg å snakke nynorsk ikke kan flytte til andre deler av landet enn indre vestland, så betyr jo det at nynorsk ikke blir forstått i andre deler av landet. Hvis noen hevder noe slikt i våre dager, så tenker vel folk sitt.
Hør innslaget på NRK Kulturnytt og les mer på nettstedet til NRK Sogn og Fjordane.
(Foto: Fotolia.com og skjermbilde fra NRK Dagsnytt 18)
Støtter du Riksmålsforbundets arbeid? Bli medlem her.