Det er to måter å strukturere en tekstsammenligning på.
Første måte:
1. Innledning
2. Tolke den første teksten
3. Tolke den andre teksten
4. Sammenligne de to tekstene
5. Avslutning
Her kan det være en fare for at du gjentar deg selv for mye i sammenligningsdelen. Hvis du velger å gjøre det på denne måten, må du være veldig bevisst på hva du ønsker å fremheve i de ulike delene. Hvis noe må gjentas, må du prøve å variere måten du fremstiller det på eller evt. føye til formuleringer som «som påpekt ovenfor» e.l. Husk at sammenligningsdelen bør være omtrent like lang som tolkingen av den enkelte tekst; ca. 1/3 av hoveddelen.
Andre måte:
1. Innledning
2. Sammenligning
3. Avslutning
Denne fremgangsmåten er nok litt mer krevende, for her må du altså tolke og sammenligne samtidig. Her er det ekstra viktig å sette opp en litt detaljert disposisjon for deg selv, slik at du disponerer teksten etter relevante elementer i tekstene du sammenligner. Hvis du får det til, virker nok denne måten mer avansert enn den første.
Uansett hvilket oppsett du velger, må du huske å presentere begge tekstene i én og samme innledning og oppsummere fra begge tekstene i avslutningen.
De to oppsettene ovenfor fungerer kanskje som en grei disposisjon i seg selv, men kanskje trenger du også en litt mer detaljert ordning av stoffet før du begynner selve skrivingen. Generelt kan vi anbefale at du tenker gjennom hvilke elementer du vil presentere i teksten din, i hvilken rekkefølge de bør komme for å belyse poengene dine best mulig og hvor mye hvert element skal fylle. En god disposisjon vil være nyttig å støtte seg til for å få teksten til å henge godt sammen.
Please login or Register to submit your answer