Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg er like lidenskapelig interessert i krigshistorie som han er glad i språk. Det har nå resultert i «Forbindelsene», en krimthriller med handling fra 2. verdenskrig og inn i vår tid, gjennom et nazistisk komplott.
Døde egentlig nazismen 8. mai 1945? Trond Verneggs spenningsfylte svar i boken er diktning, men skildret ut fra forfatterens inngående kjennskap til annen verdenskrig og norsk okkupasjonshistorie. I romanen sitter en gruppe fanatiske, men dyktige stornazister i Norge og Tyskland på en hemmelig kjempeformue som skal sørge for å gjenoppvekke Hitlers visjoner – med penger, vold og terror. Men kunne historien ha skjedd?
– Ja, dette kunne godt ha skjedd, svarte Per Egil Hegge under lanseringsmøtet for Verneggs thriller. Hegge synes fortellingen er godt snekret sammen og påpekte at det i årenes løp er kommet for dagen hemmelige verdier som nazister gjemte vekk, og i NS-miljøet etter krigen var det mange som ikke angret, men forble i sin ideologiske overbevisning. Som en av dem sa: «Vi styrte landet i fem år, og vi styrte det godt.»
Forfatteren selv fortalte at han gjennom sine historiske studier egentlig hadde holdt på med boken i 45 år og underveis intervjuet mange sentrale aktører fra okkupasjonsårene. – Jeg hadde først tenkt å skrive en historiebok, men for å nå ut til mer enn 200 lesere, ville jeg prøve meg med noe skjønnlitterært, sa Vernegg og innrømmet at det var en krevende oppgave.
– Førsteutkastet var slik bare en yrkesskadet advokat kan skrive, det så ut som et kontraktutkast.
Vernegg er allerede i gang med en oppfølger til «Forbindelsene». Et videooptak av boklanseringen og mer om boken finner du på facebook.com/forbindelsene.