Bærum har tre ganger på rad fått nei til å starte et forsøksprosjekt der elevene på ungdomsskolen kan velge bort sidemål på ungdomsskolen. Men tvang skaper sjelden begeistring, skriver Budstikka på lederplass og argumenterer for å prioritere best mulig undervisning i hovedmålet.
«Sidemålet blir for mange elever en ekstra belastning,» påpekte Budstikka, lokalavisen for Asker og Bærum. Med tillatelse fra avisens redaktør gjengir vi her lederartikkelen fra 20. juli i sin helhet:
Nynorsk er på vikende front. Stadig færre velger nynorsk som sitt hovedmål på videregående skole.
Antall nynorskbrukere faller ikke på grunn av mangel på oppmerksomhet. Både NRK, offentlig forvaltning og statseide selskaper er pålagt å benytte en viss prosentandel nynorsk. Til tross for disse iherdige tiltakene for å bevare nynorskens posisjon, svekkes den år om annet.
Stor litteratur og vakker poesi er skrevet på nynorsk. Både i bøker og på teaterscener har nynorsk en sterk posisjon. Den må selvsagt bevares. Men det skjer antagelig ikke best under tvang. Bærum har begrunnet sin søknad med at økte ferdigheter i hovedmålet kan gi elever en mer positiv holdning til norskfaget og sidemålsopplæring i den videregående skolen.
Vi tror derfor at både nynorsk og bokmål hadde stått seg på at Bærum fikk anledning til å gjennomføre et forsøksprosjekt. Har nynorsk en så svak posisjon at språket ikke tåler å bli utfordret, er det bare et spørsmål om tid før det ikke lenger er politisk vilje til å holde det ved like.
(Foto på forsiden: Trine Jødal/Budstikka)
Riksmålsforbundet går inn for valgfri skriftlig sidemålsundervisning. Hvis du mener det samme, så bli medlem!