5.1 Artikkelformene
Det finnes tre artikler: substantivets bestemte og ubestemte artikkel, og en foranstilt bestemt artikkel, som i henholdsvis mannen, en mann og den gamle mannen.
Substantivets bestemte artikkel har form av en endelse som utgjør substantivets bestemthetsbøyning: mannen, barnet, kjærligheten, flertall: mennene, barna.
Den ubestemte artikkel finnes bare i entall. I ny grammatisk terminologi anses den som et mengdeord (en kvantor), som er en undergruppe av determinativene (bestemmerordene). Den er i riksmål en i felleskjønn og et i intetkjønn: en mann, en kvinne, et barn. I dialekter, i nynorsk og som valgfri form i «radikalt» bokmål er det en hunkjønnsform av den ubestemte artikkel, i skrift ei. Denne har i bokmål generelt langt mindre utbredelse enn den tilsvarende bestemte artikkel -a, og i riksmål brukes den bare unntaksvis, som i det faste uttrykket dum som ei ku. Det er ingenting i veien for å bruke bestemte former som heia og løypa sammen med en hei og en løype.
Den foranstilte bestemte artikkel brukes foran et adjektiv i bestemt form og kalles derfor ofte adjektivartikkel. I ny grammatisk terminologi er den et determinativ. Den opptrer i tre former: entallsformene den som brukes når det følgende (eller underforståtte) substantivet er felleskjønn, og det når substantivet er intetkjønn, og flertallsformen de: den berømte billedhuggeren, det store flertall, de store diktere. Uten substantiv kan et adjektiv med artikkel ha generaliserende betydning: den kloke, de gamle, det store, slik ofte i superlativ: det største, det beste, de beste osv.
Enkelte fremmedord brukes ofte eller nesten bare uten bestemt artikkel, f. eks. farao, kamera, penis, prostata, publikum, retina, sentrum, stadion.
I visse uttrykk brukes substantiver uten ubestemt artikkel: Det er selgers ansvar å opplyse om feil og mangler. Han har kjøpt ny bil; Hun har katt; Vi skal bygge hus; De har stort hus og god plass. Ubestemt artikkel kan endre betydningen, jf.: Han er filosof (dvs. ’av utdannelse’) vs. Han er en filosof ’han er filosofisk anlagt’.