Kanskje vil også kommunebyråkrater begynne å kalle en spade for en spade? KS oppmuntrer nå kommuner og fylkeskommuner til å ta tak i egen skrivepraksis og utlyser en støtteordning for klart språk. De vil ha vekk kansellistilen med tungt, stivt og upersonlig språk.
Det er satt av totalt 1 million kroner som skal fordeles mellom søkerne, og søknadsfristen er 1. mai. Støtteordningen er en del av en større satsning frem til 2020. Kommunal- og moderniseringsdepartementet er med på å finansiere KS-programmet for klart språk.
Dyrt og demokratisk problem
– Uklart språk er kostbart. I tillegg er det et demokratisk problem hvis innbyggerne ikke forstår hva vi skriver, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.
Dårlig språk koster statlige virksomheter rundt 300 millioner kroner i året, ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet. – Det er derfor grunn til å anta at uklart språk også koster kommunesektoren dyrt. Vi har tett kontakt med innbyggere og næringsliv, derfor er dette arbeidet ekstra viktig i vår sektor, sier Helgesen.
Kommunale tekster kan deles
KS jobber også med å utvikle en tekstbase på Språkrådets nettside klarspråk.no der gode kommunale tekster skal deles. Siden kommuner og fylkeskommuner kommuniserer om akkurat de samme tjenestene, er potensialet for deling stort.
– Brevet om tildelt barnehageplass sendes ut fra alle de 428 kommunene, og det er derfor mye å hente ved å legge til rette for deling, sier Helgesen. Programmet for klart språk tilbyr også kurs til kommuner og fylkeskommuner som vil satse på språkarbeid.
Les mer på ks.no.