Kanskje vil også kommunebyråkrater begynne å kalle en spade for en spade? KS oppmuntrer nå kommuner og fylkeskommuner til å ta tak i egen skrivepraksis og utlyser en støtteordning for klart språk. De vil ha vekk kansellistilen med tungt, stivt og upersonlig språk.

KS vil få kommunebyråkrater med en forkjærlighet for snirklete formuleringer til å uttrykke seg enklere.
Det er satt av totalt 1 million kroner som skal fordeles mellom søkerne, og søknadsfristen er 1. mai. Støtteordningen er en del av en større satsning frem til 2020. Kommunal- og moderniseringsdepartementet er med på å finansiere KS-programmet for klart språk.
Dyrt og demokratisk problem
– Uklart språk er kostbart. I tillegg er det et demokratisk problem hvis innbyggerne ikke forstår hva vi skriver, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.
Dårlig språk koster statlige virksomheter rundt 300 millioner kroner i året, ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet. – Det er derfor grunn til å anta at uklart språk også koster kommunesektoren dyrt. Vi har tett kontakt med innbyggere og næringsliv, derfor er dette arbeidet ekstra viktig i vår sektor, sier Helgesen.
Kommunale tekster kan deles
KS jobber også med å utvikle en tekstbase på Språkrådets nettside klarspråk.no der gode kommunale tekster skal deles. Siden kommuner og fylkeskommuner kommuniserer om akkurat de samme tjenestene, er potensialet for deling stort.
– Brevet om tildelt barnehageplass sendes ut fra alle de 428 kommunene, og det er derfor mye å hente ved å legge til rette for deling, sier Helgesen. Programmet for klart språk tilbyr også kurs til kommuner og fylkeskommuner som vil satse på språkarbeid.
Les mer på ks.no.