«Kaj Skagen står i en særstilling ved at han i sin omfattende litterære produksjon har favnet om både sakprosaen og skjønnlitteraturen, begge på en særdeles dyptpløyende og seriøs måte», skriver Det Norske Akademi for Språk og Litteratur i sin begrunnelse.
I sitt bredspektrede virke har han vist seg som en fremragende representant for riksmål, mener Akademiet, som under sin årsfest 23. november overrakte Det Norske Akademis Pris til minne om Thorleif Dahl til Kaj Skagen. Prisen er på 100 000 kroner, og fra før av har Skagen Riksmålsforbundets litteraturpris, som han ble tildelt allerede i 1991.
I begrunnelsen fra Akademiets priskomité, som har bestått av Hilde Sejersted og Rune Slagstad, fremheves ikke minst Kaj Skagens integritet i det norske åndsliv:
«Skagen er en frittstående, uavhengig forfatter og kulturkritiker med stor bredde og allsidighet. Hans forfatterskap omfatter dikt, romaner, essays og monografier, og han skriver et moderne, smidig riksmål. Kaj Skagen har siden debuten på 1970-tallet vært en avvikende motstrømsfigur, i opposisjon til tidens dominerende retninger. Han er fortsatt aktivt til stede i samfunnsdebatten bl.a. gjennom sine kommentarer i ukeavisen Dag og Tid, der han dokumenterer at han også er en elegant behersker av nynorsk.
(…) Kaj Skagens betydeligste bidrag til romangenren er Hodeskallestedet (1994) med undertittelen «Adalbert Morgenstjernes erindringer fra det tyvende århundre», en storslått, tidskritisk roman. Blant Skagens sakprosa-utgivelser skiller to seg ut. Den ene er Bazarovs barn (1983), et kampskrift mot det Skagen anså som et kulturradikalt hegemoni i norsk litteratur- og kulturliv. Boken førte til en heftig debatt.
Den andre er årets utgivelse, Morgen ved midnatt. Den unge Rudolf Steiners liv og samtid, verk og horisont 1861-1902, en slags dannelsesreise inn og ut av Rudolf Steiner, antroposofiens grunnlegger. Studien har tre lag: En biografisk rekonstruksjon av de første 40 år av Steiners liv, dernest en analyse av Steiners skrifter i samme periode og til sist en bred kulturhistorisk presentasjon av tysk åndsliv fra Goethe, via Fichte og Max Stirner til Haeckel og Nietzsche, med portretter av kulturmiljøene i Wien, Weimar og Berlin. Ved sin kombinasjon av det eksistensielle og det kulturfilosofiske representerer Skagens studie noe unikt i den norske litterære verden.»
(Foto: Hans Jørgen Brun/Solum forlag)