Spørsmål:
Hvor kommer uttrykket: røyke på fastende hjerte fra?
Svar:
Jeg går ut fra at du kjenner de enkelte ordene, men allikevel dette: FASTE betyr «ikke ta til seg næring, ikke spise», og de som faster, er især sunnhetsapostler (som anser fasting som en slags hovedrengjøring av innvollene) og folk som ivrig dyrker visse religioner hvor fasting inngår som en botsøvelse, som element i meditasjon o.a.
Å VÆRE FASTENDE når man møter til medisinsk kontroll, operasjon, gjennomlysning med kontrastvæske i innvollene m.m., betyr å ikke ha spist noe den dagen (eller i et visst antall av de siste timene). Uttrykket PÅ FASTENDE HJERTE betyr det samme: «uten å ha spist». Hvis du tar deg en røyk om morgenen før du spiser frokost, røyker du på fastende hjerte. – Hvorfor så blande hjertet inn i dette – det har jo ingenting med innvoller og fordøyelse å gjøre. Det skriver seg fra den tiden da man mente at hjertet var sentrum for både det ene og det andre – især for mot og følelser; man visste ikke at hjertet ganske enkelt er en muskel, en blodpumpe. Jf. uttrykk som GRANSKE HJERTER OG NYRER (granske en persons innerste tanker, sinnets innerste hemmeligheter). Dessuten hersket i eldre folketro den oppfatning at handlinger av eller mot en person som ikke hadde spist om morgenen, hadde en særegen betydning.
Som du forstår, er det mulig å gjøre annet på fastende hjerte enn å røyke.
Er du i nærheten av en ordbok (Norsk Riksmålsordbok eller Norsk Ordbok med 1000 illustrasjoner), så slå opp på HJERTE. Da vil du se hvor mange faste uttrykk ordet forekommer i, og hvordan folk har tenkt om hjertet ned igjennom tidene. Noe tilsvarende er det med ordene for legemsdelene: HODE, HÅND, FOT o.fl.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Ord og uttrykk: bruk, betydning og etymologi