Spørsmål
Heter det godkjennelse av..eller godkjenning av?
Skal nedbetalingslån skrives i ett ord eller to ord?
Mvh. hilsen to frustrerte bankfunsjonærer…
Svar
1. Formene GODKJENNELSE og GODKJENNING er begge gangbar norsk, og begge er «tillatt» både i riksmål og bokmål, se oppslagsordet GODKJENNE i «Norsk Ordbok med 1000 illustrasjoner», i Riksmålsordlisten (1994) og i Tanums store rettskrivningsordbok (1996).
Når både -else og -ing kan brukes som i dette tilfellet, og begge betegner ren handling («det å godkjenne»), er forholdet mellom ordene ikke sjelden det at ordet på -else er noe mer tradisjonelt og formelt, mens ordet på
-ing er noe mer moderne og muntlig. Ren handling betegner et sånt substantiv (verbalsubstantiv kalles det, fordi det er dannet av et verb) når det passer å sette AV etter det: GODKJENNING/GODKJNNELSE AV NOE. Det har lenge foregått en meget langsom overgang fra -else til -ing i riksmål/bokmål – NB! meget langsom, selv om mange norskfilologer med
nynorsk og samnorsk grunnsyn gjerne hadde sett at det gikk fortere. Eksempelvis er KUNNGJØRING i dag så å si enerådende i betydningen «det å kunngjøre»: KUNNGJØRING AV TIDSPUNKTET FOR DET ELLER DET. For to-tre generasjoner siden var KUNNGJØRELSE det dominerende, men KUNNGJØRING fantes.
Når ordet ikke betegner ren handling, men f.eks. begrepet, resultatet av handlingen eller et eller annet konkret, står formen på -else sterkere. Hvis det er tale om det dokumentet, det papiret som det godkjente er skrevet på, ville jeg bruke GODKJENNELSE, f.eks. HUN STOD OG VIFTET MED GODKJENNELSEN, HUN KUNNE SLÅ GODKJENNELSEN I BORDET e.l.
Med når det gjelder KUNNGJØRE, må det nok bli -ing også i den mer konkrete betydningen: HUN SLO OPP KUNNGJØRINGEN PÅ TAVLEN.
Komplisert, synes dere? Å ja, men sånn er det med ting i utvikling og bevegelse. Man må kjenne prinsippene og ofte ta avgjørelsen ut fra dem – og bruke ordbok. Da forsvinner, eller iallfall dempes frustrasjonen.
2. NEDBETALINGSLÅN må dere og alle andre nå og i fremtiden for all del
skrive i ett ord.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Ord og uttrykk: bruk, betydning og etymologi