Spørsmål:
Hei,
noen spørsmål jeg blir veldig glad for å få svar på:
1) Kan man skrive både «Det gamle testamente» og «Det gamle testamentet»? Og kan man i så fall skrive både «Det gamle testamentes» og «Det gamle testamentets»? 2) Kan man skrive både «andre pinsedag» og «annen pinsedag», og gjelder det samme juledagene, påskedagene osv.? 3) Hvordan skriver man uttrykket «det er ikke bare-bare/barebare»? 4) Hvordan er reglene rundt bruk av ord som enige/enig og avhengige/avhengig? Jeg blir stadig usikker på når det skal være en «e» på slutten og ikke.
Takker så mye for svar!
Svar:
Takk for spørsmålene:
1) Kan man skrive både «Det gamle testamente» og «Det gamle testamentet»? – Ja. Det første er mer høytidelig, litterært enn det andre. – Og kan man i så fall skrive både «Det gamle testamentes» og «Det gamle testamentets»? – Ja.
2) Kan man skrive både «andre pinsedag» og «annen pinsedag», og gjelder det samme juledagene, påskedagene osv.? – Ja. A n n e n er det tradisjonelle, a n d r e blir stadig vanligere hos den yngre generasjon.
3) Hvordan skriver man uttrykket «det er ikke bare-bare/barebare»? – Med bindestrek: bare-bare
4) Hvordan er reglene rundt bruk av ord som enige/enig og avhengige/avhengig? Jeg blir stadig usikker på når det skal være en «e» på slutten og ikke. – Vanligvis skal predikativet rette seg i kjønn og tall etter ordet det hører sammen med: Jeg er sterk. De er sterke. Men det er ikke alltid slik. Bøyd og ubøyd form kan gi forskjellig betydning. Slik med e n i g: Vi er ikke enig (= vi er uenige med noen annen, men enige oss imellom) – vi er ikke enige (= innbyrdes uenige) Se Finn-Erik Vinje: Moderne norsk s. 212 f.
Vennlig hilsen
for Riksmålsforbundet
Elin Frysjøenden
ARKIVERT UNDER: Hvordan skrives ...?