Spørsmål:
Hei!
Jeg lurer på om det finnes en regel angående plasseringen av adverbialet «ikke» i forhold til subjektets plassering i jo/nei- spørsmål.
Eksempler:
Heter du ikke Marianne?/
Heter ikke du Marianne?
Skal du ikke reise til Oslo i morgen?/
Skal ikke du reise til Oslo i morgen?
Jeg hører at trykkets plassering er med på å endre innholdet (trykklette pronomen i det første røde og det første eksempelet), men jeg klarer ikke å definere det.
Kan du hjelpe meg? På forhånd takk for hjelpen!
Svar:
Det forholder seg som du sier: Det kommer an på hvor du vil legge trykket.
En grammatisk forklaring er denne: Adverbet IKKE kan bestemme («modifisere», «stå til») hele setningen/setningsinnholdet. Da blir setningen slik: HETER DU IKKE M.? SKAL DU IKKE REISE TIL OSLO I MORGEN?
Men adverbet kan også bestemme et ledd i setningen. Da skal adverbet stå nærmest mulig vedkommende ledd, helst i kontakt med det. Leddet er her DU, og da blir det KAN IKKE DU . . . og SKAL IKKE DU . . . Om dette leddet er subjekt eller ikke, betyr ikke noe; det kan godt være objekt: DETTE ANGÅR IKKE DEG (trykk på DEG), men DETTE ANGÅR DEG IKKE (trykk på ANGÅR eller DETTE).
En østlending som ser en setning med KAN IKKE DU . . ., SKAL IKKE DU . . . e.l., vil automatisk lese den med trykk på DU, for slik snakker vi østlendinger. Men mange steder på Vestlandet har de det annerledes. Der sier de KAN IKKJE DU . . . og SKAL IKKJE DU . . . med trykk på verbet – dvs. de sier nok KAN-KJE DU. . . og SKA-KJE DU . . .
Vennlig hilsen
Elin Frysjøenden
ARKIVERT UNDER: Syntaks (setningsbygning)