Spørsmål:
Hei! Jeg holder på med en skoleoppgave, og skal analysere denne ytringen ved å finne ut hva slags ytring det her, hvor mange og hvilke typer ledd, hvilke syntaktiske funksjoner leddene har og gjøre greie for leddoppbyggingen. Ytringen er som følger;
I grunnlaget for de historiske rekonstruksjoner inngår kilder, annen historisk kunnskap, kunnskap fra andre vitenskaper, allmennfornuftige forestillinger om menneskelig atferd, samt
logiske og kausale forutsetninger i skiftende kombinasjoner bestemt av problemstillingens mangfoldighet og kildematerialets kompleksitet.
Svar:
Det var pokker til «ytring». Det skulle ha vært skuddpremie på dem som skriver slik (hvis den altså ikke er laget slik av oppgavegiveren for å gjøre tingene vanskeligere enn de er). Men en sånn leddanalyse som må bli hovedsaken her, er jo ganske kjedelig og unyttig. Setningsanalysen er grei nok.
Hele stasen er én setning (hovedsetning, helsetning eller hva dere kaller det).
Det er ett verbal: INNGÅR.
For å finne subjektet spør man som kjent: «Hvem eller hva er det som inngår?» Svaret blir: Alt fra og med KILDER.
Det som står foran verbalet, er et adverbial: I GRUNNLAGET FOR DE HISTORISKE REKONSTRUKSJONER. Skal det spesifiseres, må det bli stedsadverbial. I gamle dager kalte man typen preposisjon + styrelse for «komplement». Noen kaller det preposisjonalobjekt/preposisjonsobjekt, men jeg tror adverbial er det sikreste. Bruk den betegnelsen du kjenner fra undervisningen.
Om leddene i subjektet er det lite annet å si enn at de er sideordnede ledd adskilt med komma etter vanlige regler og med SAMT mellom siste og nest siste ledd (fordi OG ikke ville ha vært tydelig nok).
Så kan man si at det i siste subjektsleddet er et underordnet ledd: BESTEMT AV . . . KOMPLEKSITET. Hvis man vil, kan man si at det består av to deler sideordnet ved hjelp av OG. Som helhet fungerer det som et adjektivisk, bestemmende ledd til det siste subjektsleddet. Har man lyst, kan man tenke seg en skjult adjektivisk setning (relativsetning) der: . . . kombinasjoner SOM ER bestemt av . . .
Analysen av leddoppbygningen regner jeg med at du kan klare selv, at GRUNNLAGET er hovedordet i adverbialet, KUNNSKAP i annet og tredje subjektsledd, FORESTILLINGER i det fjerde og FORUTSETNINGER i det femte. Endelig at MANGFOLDIGHET og KOMPLEKSITET er hovedord i de to delene av det underordnede leddet til slutt.
Vennlig hilsen
Tor Guttu
ARKIVERT UNDER: Syntaks (setningsbygning)